Govern preveu que el salari mínim augmenti fins als 1.034 euros el 2019

La xifra correspon a un IPC de l’1,7%, que és l’índex amb el qual es calcula que acabarà l’any

Govern preveu que el salari mínim agumenti fins als 1.034 euros el 2019SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir el decret que fixa el salari mínim per al 2019 i que estableix que aquest s’actualitzarà en funció de l’índex de preus al consum del 2018 sempre que la magnitud estigui per sobre de l’1,5%. Perquè tal com va recordar el ministre d’Interior i Afers Socials, Xavier Espot, que va fer les funcions de portaveu de l’executiu, en cas que l’IPC sigui inferior a l’1,5%, el Govern garanteix una apujada mínima equivalent a aquest percentatge. Aquest any, però, no sembla que serà el cas. Espot va indicar que les previsions indiquen que l’exercici es tancarà amb un IPC entorn de l’1,7%, i que per tant el salari mínim del 2019 serà de 1.034,76 euros. Si els càlculs fallen i la magnitud acaba sent inferior, la retribució assegurada és de 1.033,07 euros.

Espot va recordar que la decisió d’augmentar almenys un 1,5% anual el salari mínim interprofessional respon al “compromís” pres pel govern demòcrata a l’inici de la legislatura per tal que el sou base sigui almenys el 50% del salari mitjà. L’executiu va recordar que des que es va iniciar la legislatura la retribució s’ha incrementat un 7,39%, passant dels 962 euros mensuals de l’any 2015 als 1.033,07 euros que es percebran, com a mínim, el 2019.

D’altra banda, el consell de ministres també va validar ahir el calendari laboral per al 2019 que fixa els 14 festius de compliment obligatori. En el cas dels serveis relacionats amb el turisme, ateses les particularitats de la feina, els treballadors han de gaudir del mateix nombre de festius al llarg de l’any, però es poden traslladar de data, excepte si es tracta de Nadal, Cap d’Any, el dia de Meritxell o el de la Constitució. Si es treballa algun d’aquests quatre dies el treballador té dret a dos festius retribuïts.

Ajuts a l’habitatge

Xavier Espot també va informar de la resolució de la nova convocatòria d’ajuts al lloguer. De les 1.143 sol·licituds presentades, s’han aprovat 915 ajuts, que suposaran una despesa d’1,65 milions d’euros.

Espot va assenyalar que malgrat que per aquesta convocatòria es van presentar menys sol·licituds, s’atorgaran més subvencions que en l’anterior (llavors van ser 872) fruit de la flexibilització dels requisits. En aquest sentit, va assenyalar que “estem situats en uns estàndards d’exigència de requisits molt raonables i adaptats a la realitat econòmica i social actual”.

DESPENALITZACIÓ: CANVI DE MODEL D'ESTAT

Xavier Espot també es va referir a les paraules del nunci del Vaticà dimarts, defensant el dret a la vida per manifestar que el posicionament de l’Església catòlica sobre l’avortament és conegut i que, en tot cas, el discurs confirma les advertències del Govern sobre les conseqüències que tindria despenalitzar la inter­rupció voluntària de l’embaràs en el model d’Estat per la incompatibilitat de la legalització amb el manteniment del coprincipat episcopal. Espot va asse-nyalar que l’abdicació del Copríncep episcopal suposaria també la del Copríncep francès en tant que la institució és “única i indivisible”, i que això conduiria el país a l’obertura d’“un procés constituent”. El ministre va assenyalar que “és legítim” i “tothom té dret a defensar les seves posicions”, però que s’han de defensar des d’una perspectiva “global i completa”.

tracking