Sanitat

Dèficit de 18 milions a l'hospital pel pes dels sous

El SAAS incrementarà el 2019 en dos milions d’euros el capítol de personal i Govern pujarà fins als 18 milions la partida per cobrir els números vermells

Dèficit de 18 milions a l'hospital pel pes dels sous

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’hospital farà un any més una nova incorporació massiva de personal i se situarà cap a les 1.100 persones en plantilla. Per a l’any vinent, el Nostra Senyora de Meritxell ha establert que hi entraran 29 assalariats més, el que a efectes pràctics és el principal motiu pel qual la despesa de personal fregarà els 41,4 milions d’euros. En el curs present, aquest capítol està al voltant dels 39,5. Tot plegat comporta que en el pressupost de l’any vinent es contempli que el dèficit del SAAS sigui d’uns 18 milions d’euros. Aquests números vermells es compensen amb la subvenció que el Govern entrega per fer-hi front. Prenent les xifres que el mateix Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha presentat per a l’exercici de l’any vinent, les noves contractacions porten implícit un increment de prop d’1,8 milions d’euros.

Les incorporacions són a molts departaments, però especialment nombroses a l’àrea que agrupa crítics, urgències i anestesiologia. En aquest conjunt de serveis hi entraran setze nous empleats. Les fonts consultades van comentar que l’increment de la despesa en personal contrasta amb la voluntat que havia manifestat la direcció d’establir uns paràmetres de sous més baixos. La teòrica línia de reducció de costos es convertirà de nou en un augment important.

Un dels punts polèmics del pressupost, segons diferents fonts sanitàries, és que l’hospital ha previst un augment del 33% en la recaptació per hospitalitzacions. Aquest percentatge es considera absolutament irreal i per tant abocat a provocar un dèficit superior als 18 milions previstos. Concretament s’augura que per a les hospitalitzacions s’aconsegueixin 4,5 milions més del que estava pressupostat aquest any. El centre atribueix aquest suposat gran increment al fet que el 2018 van preveure una forta caiguda (21%) en aquest concepte i que finalment amb les dades del primer semestre no ha estat així. Les fonts consultades mantenen, però, que és improbable que l’increment respecte al pressupost d’aquest any pugui ser de fins a un terç del global.

Menys urgències

Un altre punt qüestionable, segons les fonts consultades, és que a urgències s’augura una caiguda del 35% amb una disminució de 2,6 milions d’euros. Es troba a faltar una explicació en termes pressupostaris de quin ha estat el motiu (entenent que es basa en les dades del primer semestre d’enguany) d’una reducció tan dràstica de l’activitat en aquest servei.

El tercer punt de greu discrepància torna a estar relacionat amb les despeses de personal. Les fonts consultades no entenen com es pot arribar que de 68,3 milions d’euros se n’acabin destinant 41,5 només a pagar la plantilla quan ja existeix un desequilibri greu entre els ingressos i el que es gasta en personal i es continuï augmentant aquesta partida de forma indiscriminada. Les mateixes fonts insisteixen que com a molt, per tenir una estructura racional de costos, la part de personal haurà de gastar el 50% del pressupost.

tracking