El Govern acusa Gallardo de ser “l'altaveu” dels Cierco
Cinca acusa Jordi Gallardo de ser l’“altaveu” dels expropietaris de BPA al Consell General
El Consell General va viure ahir un debat dur i intens entre el Govern i el grup parlamentari liberal (L’A), que va demanar explicacions a l’executiu perquè aclarís si la policia espanyola hauria obtingut dades dels clients de BPA i de la filial Banco Madrid dues setmanes després de la intervenció de l’entitat sense consentiment judicial. La pregunta en la sessió de control al Govern per demanar si els fets en qüestió que van tenir lloc el 24 de març del 2015 es van produir amb l’aval de la Batllia a una comissió rogatòria espanyola, van derivar cap a retrets, acusacions i de contraatacs entre l’executiu i Jordi Gallardo.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va acusar el president dels blaus de ser “l’altaveu” dels Cierco, expropietaris de BPA, per “posar en dubte” i sense proves l’actuació del Govern i de la Batllia, que segons l’executiu és qui va avalar la comissió rogatòria enviada urgentment per la fiscalia espanyola amb la finalitat d’extreure informació d’una base de dades de Banco Madrid. “Vostè el que fa és donar el ressò suficient perquè se’n pugui parlar aquí”, va dir Cinca. Gallardo, com en les rodes de premsa anteriors, es va escudar en diferents notícies publicades amb documents al mitjà digital L’Altaveu –d’aquí es pot interpretar que Cinca va fer un joc de paraules– propietat dels germans Cierco, que va informar que l’obtenció de les dades a l’ambaixada espanyola s’haurien produït sense “cap mena de control judicial” ni policial. “Què farà el Govern per demostrar que les informacions no fan pensar que [Andorra] no és un país de pandereta o una província espanyola?”, va etzibar Gallardo, que va exigir a l’executiu adoptar “mesures necessàries” per “demostrar” que les informacions són “falses” i va insinuar que “al país no hi ha separació de poders”.
“ACTUAR AMB LLEIALTAT”
A tot això, el portaveu del Govern va defensar l’actuació del poder judicial i va instar Gallardo a actuar “amb lleialtat” i aportar la informació necessària a la Batllia perquè obri una investigació. A més, el va acusar de portar el debat a l’hemicicle per “malmetre encara més la imatge d’Andorra” i li va retreure que fes afirmacions “sense cap mena d’impunitat”. La resposta de Cinca va ser secundada pels consellers del grup de DA i alguns d’ells van arribar a aplaudir tímidament. En la seva rèplica, Gallardo, que va assegurar no tenir proves, va dir que en cap cas va malmetre el nom del país, sinó que va donar una “oportunitat” per “demostrar i tirar per terra” les insinuacions contra el Govern.
Al mateix temps, el candidat a cap de Govern dels liberals va acusar el mateix Cinca, en referència al cas Orfund, Toni Martí, Xavier Espot i la resta del Govern de DA “d’estar envoltats d’escàndols i de rumors” que el mateix executiu és “incapaç” de rebatre. Gallardo va lamentar que el Govern no s’hagi querellat contra L’Altaveu si consideren que les informacions són falses, però sí que ho fes el 2015 arran d’un article que “malmetia el nom d’Andorra” o quan Cinca va emprendre accions contra un llibre en què se’l vinculava en trames criminals. El portaveu, que va afirmar que ho va fer per defensar la seva “honorabilitat” i que les sentències li han acabat donant la raó, va criticar Gallardo per “posar qüestions de l’àmbit personal en l’àmbit públic”. “Em sembla de mal gust com a mínim”, va dir Cinca.
Al final del debat, Xavier Espot i Toni Martí van sumar-se a l’intercanvi. “Si cada cop que en aquesta legislatura hi ha hagut un rumor, un article tergiversat o difamatori, haguéssim de posar una querella, li puc garantir que les nostres arques personals i de l’Estat ja estarien arruïnades”, va contestar irònicament Espot, que va dir que els procediments “es van fer bé”.
DEFENSA DE LA SOBIRANIA
Toni Martí va dir que l’executiu “ha fet bé la seva feina” i que ha defensat la sobirania andorrana quan va demanar abolir la immunitat diplomàtica de dos funcionaris espanyols de l’ambaixada del país veí, Celestino Barroso i Bonifacio Díaz, per presumptes coaccions. Martí va lamentar que al Consell es diguin “coses gruixudes” sense impunitat.
EL GOVERN NO ES PLANTEJA CREAR UN SUBSIDI D'ATUR
El Govern no es planteja per ara aplicar un subsidi d’atur, en referència a les possibles exigències que pugui fer la Unió Europea a l’hora d’encarar els pròxims capítols de les negociacions per l’acord d’associació. Així ho va afirmar ahir el cap de Govern, Toni Martí, que va dir que l’executiu ha fet les peticions necessàries des del punt de vista “diplomàtic” perquè la posició del Principat, que actualment compta amb una prestació per desocupació involuntària –finançada amb els impostos de tots els ciutadans i no sobre les contribucions dels assalariats ni dels empresaris–, “es pugui entendre”. En resposta a la pregunta del conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Josep Pintat, Martí va dir que els assessors de l’executiu consideren que la posició del Principat “és defensable”. Martí va afirmar que amb el sistema actual no hi ha “greuges comparatius”, ja que tant els ciutadans nacionals com els que formen part els nouvinguts poden accedir a rebre l’ajut per desocupació involuntària.