Projecte de pressupost

El 'roaming' fa caure la xifra de negoci d'Andorra Telecom

La xifra de negoci de l’operadora cau 20 milions en quatre anys

El 'roaming' fa caure la xifra de negoci d'Andorra TelecomFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La caiguda en els ingressos del roaming està castigant i continuarà castigant la xifra de negoci d’Andorra Telecom. Si l’any 2016 la parapública va tancar un any històric amb una xifra de negoci de més de 104 milions d’euros, els resultats previstos per la parapública en el projecte de pressupost per a l’exercici 2019 es queden en 84 milions d’euros. L’any 2017 els ingressos ja van caure i es van quedar 95,6 milions, i Andorra Telecom preveu tancar el 2018 amb una xifra de negoci de 85,7 milions. I l’únic responsable del decreixement dels ingressos de la parapública és el roaming.

Andorra Telecom té previst ingressar per aquest capítol 27,3 milions d’euros el 2019, 2,6 menys dels que ha pressupostat per l’exercici en curs. Malgrat la caiguda els darrers anys de la facturació pel roaming, l’operadora es felicita pel fet que “els acords signats amb les principals operadores estrangeres per adaptar els preus i ingressos de la itinerància dels turistes al nostre país” han permès “atenuar parcialment l’impacte de la caiguda dels ingressos els pròxims exercicis”. Quant a la xifra de negoci respecte als clients nacionals, els ingressos es mantenen estables i es preveuen 53,2 milions.

Per pal·liar la caiguda dels ingressos del roaming, Andorra Telecom aposta per obrir noves línies de negoci i continuar apostant per les iniciades els dar­rers anys. És el cas d’Espic, l’empresa de serveis d’atenció al client, de la qual Andorra Telecom preveu l’any que ve cobrar dividends del resultat del 2018. L’operadora també contempla fer-se amb el 50% de l’espanyola Avatel, de la qual actualment és propietària del 37% del capital social. Respecte a les inversions totals per al 2019 s’eleven a 18,7 milions d’euros. La inversió està per sota del pressupost 2018 degut a la desestimació del projecte de construcció de l’edifici The Cloud. El pressupost de l’any que ve, però, calcula una partida d’un milió d’euros per a la possible redacció d’un nou projecte d’edifici al solar de l’avinguda Meritxell. Tot i això, el pla d’inversions 2020-2022 no preveu cap dotació específica per a la construcció del nou projecte. La dotació necessària, assenyala la memòria del pressupost, s’hauria d’incorporar al pla d’inversions quan s’aprovi el nou projecte.

El pressupost total per a l’exercici 2019 s’eleva a 131,5 milions d’euros i es finança amb recursos propis en la seva totalitat, el 94% del qual amb els recursos cor­rents que es generaran durant el mateix exercici 2018, i la resta, 7,6

milions d’euros, amb romanents de tresoreria d’exercicis anteriors. Repartirà 27 milions en dividends i les reserves seran de 277.

FEDA PREVEU ACABAR L'OBRA CIVIL DE L'ETR DE LA GONARDA EL 2019

L’obra civil de l’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda, a la parròquia de la Massana, estarà llesta el 2019. Així ho preveu FEDA, que ha destinat una partida de 4,5 milions d’euros en el seu pressupost de l’any vinent per finalitzar aquests treballs, així com per poder licitar la primera fase de l’obra elèctrica de l’ETR. La parapública té previst dedicar 4,2 milions d’euros als treballs elèctrics, que començaran a partir del 2020. Cal recordar que el termini d’execució de l’ETR és de 5 anys des de finals del 2017. Així mateix, FEDA ha reservat 6,1 milions d’euros el 2019 per construir una nova línia aèria amb doble circuit entre Encamp i Grau Roig, passant per Ransol, amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de transport de l’actual línia. Aquestes dotacions són les més significatives del total de les inversions que la companyia pretén dur a terme el 2019, que sumen 19 milions d’euros, un 14,2% menys que l’any anterior. Pel que fa al compte de resultats del pròxim exercici, FEDA preveu tancar el 2019 amb un benefici de 13,4 milions d’euros, un 18,8% més que el 2018. D’altra banda, el pressupost de l’elèctrica contempla la posada en marxa d’Ecoterm i Solucions. Per això, inclou “l’aportació dinerària” per poder “dotar de suficient liquiditat les filials perquè aquestes puguin funcionar”. En el cas d’Ecoterm, el seu pressupost té un dèficit de 6,9 milions d’euros, equilibrats per FEDA amb l’aportació de 6,9 milions d’euros. El mateix succeeix amb Solucions, que té un dèficit de 2,5 milions d’euros que recupera amb l’ingrés de la matriu. Ecoterm ha assumit el projecte de cogeneració al Pas de la Casa i la xarxa de calor a la capital des de Ctrasa i Solucions es queda amb el pla de mobilitat elèctrica, entre d’altres.

tracking