Societat
Alerta pel volum de temporers sense pis
Les xarxes socials s’han convertit en un reflex dels problemes per trobar allotjament que tenen els treballadors
“Arribo a Andorra el 28 de novembre, busco habitació per a tota la temporada”. “Arribem el 30 de novembre, cerquem pis per a tota la temporada”. “Busquem habitació per compartir, tenim feina”. “Necessito algun llit disponible per a tota la temporada.” Són alguns dels missatges llençats per usuaris del grup de Facebook Argentinos en Andorra info de 10 els darrers dies. En resposta, n’hi ha que ofereixen lliteres o un sofà llit que tenen lliure per a uns dies a casa seva i pels quals demanen 10 euros per dia o qui adjunta el telèfon del gestor d’un edifici de Sant Julià de Lòria que lloga a temporers.
Gustavo Íñigo Luna és l’administrador de la pàgina, que té uns 5.200 membres. La va crear per resoldre “els dubtes típics” dels que arriben a Andorra per primera vegada. Qüestions burocràtiques, per exemple, que encara se segueixen demanant. Però enguany s’ha adonat que els missatges que arriben a la pàgina corroboren que la problemàtica de l’habitatge està sent “terrible”. Ell mateix es demana “com s’ho faran” els que arriben per treballar. I així es va decidir a llençar una enquesta entre usuaris del grup que vindran a fer la temporada aquest any i que revela (els resultats van ser recollits fa pocs dies) que 121 encara no tenien allotjament, que 67 estaven disposats a compartir l’habitatge “amb cinc o més persones si fos necessari” i que 23 sí que havien aconseguit un sostre per dormir però només per als primers dies. També l’encariment del preu dels lloguers o que es donin situacions d’abús, com ara reclamar que s’avancin les mensualitats corresponents a tota la temporada. Per exemple, 54 persones responien que els havien demanat més de 800 euros al mes per un pis que no tenia més de dues habitacions i 29 que una immobiliària o un propietari els havien reclamat pagar per endavant l’import de tota la temporada. “Jo entenc que el propietari vulgui treure’n un rèdit però el que ve a treballar no ho pot pagar, i això genera un conflicte”, asse-nyalar Luna, que recorda que el problema no només el pateixen els que no troben habitatge sinó també els empresaris que necessiten mà d’obra i que per la situació del mercat del lloguer no en troben.
Luna, que és resident fix, mostra la preocupació pel problema que es pot generar perquè, malgrat les dificultats d’allotjament, l’important nombre d’ofertes laborals és una crida –a més, enguany la quota de treballadors extracomunitaris és més elevada–. “La situació al país d’origen de la majoria dels temporers fa que intentin venir a provar sort tot i les dificultats d’allotjament.” Una de les conseqüències és que “serà inevitable que visquin més persones en un pis” –hi ha qui busca directament “un llit”– i Luna proposa com a alternativa “l’acollida que puguin donar residents fixos o el lloguer d’habitacions almenys per al primer mes d’arribada, fins que els temporers puguin trobar un habitatge de lloguer”. Perquè el que s’evidencia és que “el problema no tindrà solucions ràpides” i confia que fent-ne difusió es fomentin solucions d’urgència com aquestes.