Les estacions diuen que estan preparades per al canvi climàtic

Aposten per la tecnologia per minimitzar l’efecte de l’augment de la temperatura mitjana

Les estacions diuen que estan preparades per al canvi climàticGustavo Subilibia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les estacions d’esquí d’Andorra es mantenen alerta per l’augment de la temperatura mitjana al Pirineu durant els darrers 50 anys i es mostren preocupades alhora que preparades per combatre els efectes del canvi climàtic. Un estudi elaborat per l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic, en el qual va participar, entre d’altres entitats pirenaiques, el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma), exposa que l’increment de la temperatura és major als Pirineus que a la resta del món i alerta sobre la desaparició de la meitat de la neu fins al 2050.

Etiquetes:

Xabier Ajona, director de Vallnord Ordino-Arcalís, afirma que el canvi climàtic “ja és aquí, però s’està treballant per suportar-lo de la millor manera possible”. “A Ordino-Arcalís tenim la sort que és una de les estacions que no es veuria tan afectada per aquest canvi”, afirma Ajona, alhora que mostra certa preocupació per les previsions. “Això no vol dir que puguem estar tranquils i puguem ignorar-ho”, continua el director de Vallnord Ordino-Arcalís. Ajona aposta per la tecnologia per posar solució a una situació que en uns anys podria convertir-se en un repte per a les estacions d’esquí del Principat. “La indústria està treballant i la tecnologia està evolucionant. Ara fa 30 anys que tenim canons que generen neu artificial i que ens permeten aprofitar totes les finestres de fred”, assegura Ajona, que sentencia que “seguirem invertint en canons de neu artificial i altres avenços per combatre aquesta situació i veurem en el futur l’evolució a la qual pot arribar la tecnologia per aprofitar-les”.

Més treball a les pistes

En la mateixa línia es mou Enric Barbier, el director tècnic de Grandvalira-Ensisa, qui també considera que l’escalfament climàtic global “és una realitat, la preocupació hi ha de ser”, i que els avenços en tecnologia haurien de poder ajudar a afrontar aquesta problemàtica. Barbier assegura que a l’estació “no és que s’estigui duent a terme cap mesura concreta”, però s’estan fent altres controls que abans no es feien gràcies a la tecnologia, cosa que permet que les estacions puguin obrir amb menys neu que abans.

“Avui dia ens preocupem que les pistes siguin planes i sense roques per si hi ha poca neu i ens hem equipat amb màquines per netejar les zones on abans el bestiar es menjaven la vegetació”, assegura Barbier, que reitera que actualment “treballem les pistes de manera molt més acurada”. “Tenim la necessitat d’obrir cada cop més d’hora, amb menys neu”, manifesta el director tècnic de Grandvalira-Ensisa, que reitera que “la tecnologia ens ha permès respondre a aquesta necessitat econòmica d’obrir pel pont de la Puríssima”.

Sobre l’afectació del canvi climàtic al Pirineu, Barbier es mostra preocupat per la pèrdua de glaceres a les muntanyes, tot i que assegura que pot ser una situació cíclica.

CONVENI DE COL·LABORACIÓ PER INTEGRAR MONITORS ARGENTINS

L’Associació Andorrana de Professionals de l’Esquí i Disciplines Associades va signar dilluns passat un acord amb l’Associació Argentina de Monitors d’Esquí. L’acord reflecteix el compromís de col·laboració per tal que els monitors associats d’ambdues entitats puguin estar “sota el paraigua de les dues associacions”. Així ho ha confirmat el president de l’associació andorrana, Manel Arajol, que admet que la balança no és igual ja que al Principat arriben uns 400 monitors argentins, quantitat major que el nombre d’andorrans que viatgen al país sud-americà. “És un conveni obert, que ofereix ajuda als monitors que hagin de fer tràmits per primer cop o que puguin tenir algun tipus de problema al país, com conflictes amb les empreses o dificultat per trobar allotjament”, assegura Arajol.

tracking