administració

Funcionaris de baixa van cobrar dues vegades el sou

Els empleats públics estaven de baixa i van rebre el salari de la CASS i al mateix temps de la mútua

Funcionaris de baixa van cobrar dues vegades el sou

Creat:

Actualitzat:

Desenes de funcionaris van estar cobrant dues vegades el salari quan estaven de baixa i van crear un forat de 300.000 euros a la mútua dels empleats públics. Cal recordar que els treballadors de l’administració cobren el cent per cent del sou quan estan de baixa perquè la mútua els complementa el que abona la Seguretat Social. Una part dels implicats, segons fonts de la parapública, del Govern i dels sindicats, sabien que estaven cobrant dos cops i en d’altres casos podria tractar-se d’errors involuntaris.

Quan un funcionari està de baixa pot cobrar de dues formes. Si està afiliat a la mútua pot optar per anar a la CASS i delegar el cobrament perquè sigui la caixa dels funcionaris qui li pagui tot el salari. Però també pot no fixar cap delegació i cobrar directament de la CASS ja que la Seguretat Social, si no se li indica el contrari, ha de satisfer els pagaments a l’empleat que està de baixa. Desenes de funcionaris van cobrar el salari de la baixa per la Seguretat Social i al mateix temps per la mútua. Hi va haver casos en què el cobrament es va efectuar diversos mesos fins que es va descobrir el forat que s’havia generat a la caixa dels empleats i que superava els 300.000 euros.

Funció Pública com a administrador de la mútua va destinar una persona a contactar amb tots aquells que havien cobrat de forma indeguda. Es va constatar que el 80% dels implicats eren membres dels cossos especials: policies, bombers i agents penitenciaris. Percentualment pel nombre de treballadors de cada cos qui més casos té és la policia. La tasca de reclamació dels diners ha comportat que a dia d’avui s’hagin recuperat uns 225.000 euros. Funció Pública, segons fonts properes al cas, s’ha trobat que bona part dels afectats s’han avingut a col·laborar. Altres, però, sense afirmar mai que no tornarien els diners, fa mesos que donen allargs i encara no han satisfet els salaris que van rebre indegudament.

Quan va esclatar l’escàndol es va plantejar la possibilitat que es presentés una denúncia a la policia o que es posés la informació en mans de la fiscalia perquè iniciés una investigació per possibles delictes. Aquest era el posicionament d’alguns dels membres dels sindicats, però finalment no va prosperar perquè l’executiu ha preferit portar l’assumpte amb la màxima discreció per no afectar el bon nom de la funció pública. Prova d’aquesta actitud ha estat que fins ahir l’afer no va sortir a la llum i va ser a conseqüència de la guerra oberta entre sindicats de funcionaris. L’efecte d’haver portat el cas a la policia, segons fonts properes a l’afer, hauria estat objecte de tensió perquè que el col·lectiu amb més implicats és precisament el cos de policia. L’executiu confia a recuperar en breu els 75.000 euros que falten.

EL FORAT A LA MÚTUA, MOTIU DEL TRENCAMENT AMB LA PLATAFORMA

SEP i Sipaag van puntualitzar ahir que la raó principal del trencament amb la plataforma sindical van ser les declaracions d’alguns dels membres de l’agrupació que van demanar la dimissió, a títol personal, d’Anna Papió i Toni Molné, representants del SEP i Sipaag, respectivament, en la comissió de la mútua. Un dels desacords que va generar les tensions entre una part i l’altra per arribar a aquest punt va ser el forat de 300.000 euros generat pel cobrament del cent per cent del sou per part de Govern, a més de la prestació de la CASS, que van rebre alguns funcionaris de baixa durant l’abril, produït per un error de la funció pública, segons va defensar el president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra. SEP i Sipaag assenyalen que aquesta situació va ser el “motiu bàsic” del canvi de model, quelcom que nega Torra, que expressa que “el canvi s’estava demanant des d’abans de produir-se l’errada”. A més, afirma que el forat generat de 300.000 euros “és fals”, ja que la gran majoria de treballadors que van rebre més diners “ja els han tornat”, i als que no, ja se’ls ha obert un expedient. D’aquesta manera, el comunicat dels dos sindicats nega que la raó principal del trencament amb la plataforma sindical fos per les discrepàncies sobre els models de pagament del complement de la mútua, tal com van indicar des de la plataforma sindical. Segons SEP i Sipaag, els dos sindicats prefereixen un model “en què el treballador cobri al més aviat possible”, però que el que s’ha aplicat fins ara “facilita les males pràctiques i les disfuncions en el sistema”, raó per la qual dos dels representants sindicals a la comissió de la mútua van votar a favor del canvi. A més, assenyalen que la Llei de la CASS estableix que l’entitat ha de pagar directament als seus beneficiaris i que no és possible sotmetre-la “a cap consideració ja que és una llei aprovada pel Consell General”.

tracking