sanitat
L'afer de la firma falsa d'una pacient es resoldrà amb una pericial cal·ligràfica
El traumatòleg Torrero presenta una avaluació d’un expert que apunta cap a l’autofalsificació
El traumatòleg Ignacio Torrero ha presentat les al·legacions a l’expedient que li va obrir l’hospital, segons van explicar diversos metges, en què ha inclòs una prova pericial cal·ligràfica que contradiu les que s’havien fet fins ara per part d’experts contractats per l’hospital. La prova, segons aquestes fonts, apuntaria cap a una autofalsificació de la signatura per part de la pacient amb l’hipotètic objectiu de rebre una indemnització. Les al·legacions de Torrero porten ara al fet que s’hagi d’encarregar una darrera prova pericial que determini si la dona va signar o no l’autorització de forma conscient on s’indicava la cama errònia.
El procés ja portarà cap a mitjan mes vinent i es produirà una situació estranya a causa que Torrero va anunciar que deixava l’hospital a final d’aquest any. L’expedient així es resoldrà només quinze dies abans que el traumatòleg deixi el càrrec. Tot i així, si la nova pericial confirma les que va encarregar prèviament l’hospital la direcció prendrà diverses decisions. La primera, gairebé segura, és l’acomiadament causal del metge ja que va declarar dues vegades que estava present quan la dona va signar el consentiment.
Una de les teories és que algú li hauria agafat la mà quan es tro-bava a reanimació i se l’hauria acompanyat per fer un signatura en el consentiment on acceptava que la cama a operar era l’altra. Cal recordar que en la investigació també està implicada l’anestesista que estava amb Torrero a l’operació. L’hospital no pot actuar contra l’anestesista perquè ja no treballa al centre.
El segon efecte és que la documentació serà entregada a la pacient que ja ha deixat clar que presentarà una querella. Falta saber si el mateix hospital portarà també la documentació a la fiscalia per un suposat delicte de falsedat documental.
Muñoz marxa
El cap de traumatologia de l’hospital, Josep Maria Muñoz, ha plegat aquesta setmana, un cop finalitzat el termini després d’anunciar que deixava el càrrec. Cal recordar que l’hospital va avisar Muñoz que no comptava amb ell per continuar com a cap del servei. Muñoz, però, ha decidit presentar-se als concursos que s’estan fent (un ja està en marxa) per a la contractació de dos nous traumatòlegs (la seva plaça i la de Torrero). Posteriorment se’n farà un per establir qui serà en nou cap de servei.
VIRTUS UNITA CRITICA L'EXCÉS DE PERSONAL AL SAAS I A L'HOSPITAL
El Grup d’Opinió Virtus Unita ha fet pública una contundent crítica contra la reforma sanitària que ha engegat el gabinet de Toni Martí. Un dels punts que es denuncien és que la reforma no preveu la reducció de la gran càrrega econòmica que suporten el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i l’hospital. En el comunicat Virtus Unita indica que en la reforma “no s’ha previst alleugerir l’enorme cos administratiu de salut: el SAAS és l’empresa més gran d’Andorra, també la més deficitària”. Cal recordar que el nombre d’empleats amb les noves incorporacions per a l’any vinent serà de prop de 1.100. El grup també critica que “tampoc s’han creat mecanismes que limitin el desgavell en la utilització dels recursos: la troballa del metge referent tal com està organitzada, queda en una inútil, costosa i complexa etapa per efectuar el mateix que abans. Aquest comprometedor pas no evita ni estalvia res, només és una etapa intermèdia que augmenta el farcit del sistema, obliga a contractar més personal d’administració i filtra ben poca cosa”. Tampoc veuen bé que es generalitzi el sistema del tercer pagador fora de casos extrems.