finances
L'OCDE avala la reforma de l'impost de societats
El Govern confia que els resultats permetin mantenir-se fora de la llista negra de països
L’OCDE veu amb bons ulls els canvis fets a l’impost de societats del Principat per evitar greuges comparatius amb altres sistemes. El Fòrum sobre Pràctiques Fiscals Pernicioses (FHTP) de l’ens va publicar ahir els resultats de l’anàlisi dels règims fiscals especials d’Andorra i va determinar que han deixat de ser “potencialment perjudicials”, un resultat que segons el Govern és un “pas més” en els avenços d’Andorra per a l’homologació del marc fiscal. En un comunicat, l’executiu considera que la resolució “va en la línia necessària” perquè el país es mantingui fora de la llista de països no cooperants –coneguda com a llista negra– amb la Unió Europea (UE). Andorra es troba ara a la llista de països grisos.
La modificació de la Llei d’Impost de Societats es va fer l’abril passat, en la qual es van fer canvis a dos dels règims existents i se’n van eliminar dos més. Per exemple, es van abolir certs règims que podien oferir possibilitats per a la deslocalització artificial de beneficis. Els canvis fets van entrar en vigor el maig passat. Per la seva banda, la Unió Europea (UE) està treballant en l’actualització de la seva llista de països considerats com a no cooperants en matèria fiscal. Andorra en va sortir al desembre de l’any passat, però amb el condicionant de tornar-hi si les deficiències detectades respecte als règims especials no eren esmenades abans d’acabar aquest 2018. Des del Govern asseguren que malgrat tractar-se d’organismes independents, la Unió Europea tindrà present les conclusions realitzades recentment per l’OCDE.
En l’última avaluació, l’FHTP va examinar un total de 108 règims, entre els quals els règims fiscals especials d’Andorra. Aquests exàmens formen part del seguiment en el marc de la implementació dels compromisos adquirits pel país en els últims anys. Del centenar de règims preferencials sotmesos a avaluació, l’FHTP només ha pres decisions fermes respecte a 53 d’aquests règims mentre que ha posposat la decisió per a la resta, que hauran de fer aclariments o aplicar noves modificacions als seus règims fiscals.