Antoni Missé

“Parlar d'avortament sense fer-ho del seu impacte seria una bogeria”

El conseller general afirma que el país es troba en millors condicions que el 2011 i manifesta que li agradaria que el tema de l’habitatge anés amb més celeritat

Toni Missé:
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L‘octubre del 2016, Antoni Missé va ser proclamat conseller general substituint la consellera dimitida Meritxell Mateu per la seva relació laboral amb BPA. A pocs mesos del final de la legislatura, el conseller Missé es mostra satisfet per la seva feina al Consell General.

Va sentir responsabilitat pel moment en el qual va entrar?

Les circumstàncies van fer que prometés al Consell General un cop iniciada la legislatura, la qual cosa no era esperada per mi. Però ha estat una experiència gratificant, amb molt de respecte per la institució. Sempre n’hi ha, de responsabilitat perquè representes el poble i a més en un moment en què el tren ja estava corrent, la qual cosa va fer que m’hagués de posar al dia amb molta celeritat.

Es tornarà a presentar a les eleccions?

És una d’aquelles coses que encara no he sospesat. Estic ara mateix amb els textos que m’afecten de les comissions de finances, sanitat i medi ambient, i no és una d’aquelles coses que m’he parat a pensar encara.

Com valora la feina de Govern aquesta legislatura?

Ho va dir el nostre president en el debat d’orientació política, englobant-ho en dos conceptes: estabilitat parlamentaria i reformisme, no només en referència a aquesta legislatura, sinó des del 2011. Vam encetar una reforma en el marc fiscal que va ser cabdal, a més, d’estar homologada a nivell internacional. Veníem d’un model econòmic esgotat, el qual requeria un canvi. Crec que aquest trencaclosques en el sector econòmic i financer, tant a la primera com a la segona legislatura, fa que a dia d’avui estiguem en millors condicions que no en aquell moment, per tenir un futur millor per a Andorra.

Està desgastat Govern?

Vuit anys de Govern de ben segur que passen factura, però no veig el Govern caigut de braços o que no vulgui seguir tirant endavant les reformes que tenim. La prova està que la legislatura l’esgotarem i des del Consell General treballarem els textos que venen de Govern per poder aprovar-los i tirar-los endavant.

Què en pensa de l’elecció d’Espot com a candidat de DA?

És una persona molt capacitada per liderar el projecte de Demòcrates per Andorra. Si dic la paraula continuïtat semblarà que la propera legislatura, en el cas de guanyar com així espero, no es faria res. Però al contrari, s’haurien d’arreplegar totes les reformes que hem fet fins a la data, desplegar-les reglamentàriament i seguir amb les reformes que tocaran.

Es parla que a Ordino pot haver pacte de PS i Liberals.

Jo seré molt respectuós amb els pactes que puguin fer les altres formacions, no sóc ningú per dir si ho trobo bé o no. Crec que és un pacte antinatural. No ho acabo d’entendre bé, sobretot veient en els plenaris del Consell alguns posicionaments tant del partit socialdemòcrata com del partit liberal. Un exemple és l’avortament, on veiem les posicions d’uns i d’altres.

Ho podran explicar?

Se’m fa difícil que dues persones que estan en alguns casos a les antípodes, puguin anar junts a les eleccions i explicar un projecte conjunt i que després aquí cadascú pugui anar amb el seu partit. Sembla un pacte més aviat d’interès que programàtic.

Com ha millorat la parròquia en els darrers anys?

El primer mandat d’Acció Comunal d’Ordino va fer que comencéssim una transformació de la parròquia que a dia d’avui es pot traduir en millores notables que es veuen en la carretera general o el camí ral. A més, hem tingut sort que un accionista privat hagi apostat per l’estació d’esquí. Això el que ha fet és donar oxigen al comú.

Com s’afronta la situació de l’habitatge?

És un problema greu. El ministre i Govern van actuar ràpidament amb la llei òmnibus per poder pal·liar en tant que fos possible la recuperació d’alguns pisos que potser estaven tancats i amb aquesta llei d’arrendament s’han fet un seguit d’articulats per poder recuperar alguns immobles. A més s’ha creat la comissió nacional de l’habitatge amb tots els interlocutors per poder tirar endavant mesures per solucionar el problema que tenim, que no només afecta els temporers, sinó les persones que viuen a Andorra.

Se solucionarà la situació?

M’agradaria que pogués anar amb més celeritat, entenc que és complicat, però ja hi ha gestos per solucionar-ho.

El debat de l’avortament serà cabdal a les eleccions?

Sí, no només haurem de dir avortament sí o avortament no, sinó que s’haurà de fer una pedagogia sobre què implica aquesta decisió a nivell de país i de model d’estat. Sembla que generi discòrdia dins del món polític quan no es així. El president va dir clarament que parlar de l’avortament sense parlar de l’impacte que pot tenir a nivell institucional, seria una bogeria. En cas d’una ampla majoria al Consell que permetés un referèndum i es decidís donar el vist­iplau a l’avortament, el Coprincipat abdicaria.

Hi ha un conflicte clar.

Hi ha alguns partits polítics que diuen que hi pot haver avortament i Coprincipat. Segurament a les eleccions hauran d’explicar de quina manera es pot aconseguir. Nosaltres ja hem dit per activa i per passiva que això no és així. Ja va dir el ministre que en aquests casos s’acompanyava les persones. Estic d’acord que en territori andorrà no es pot despenalitzar l’avortament, però es fa un acompanyament de les dones que s’han de desplaçar a Catalunya.

“Parlar d'avortament sense fer-ho del seu impacte seria una bogeria”

tracking