talls a les carreteres
Talls als accessos a Andorra per la protesta francesa
Les protestes contra l’increment dels preus dels carburants van afectar l’Arieja, on 1.500 persones van aturar la circulació en punts de la RN-20
Els talls de carretera en diferents punts de França per protestar contra l’augment de preus de carburants del govern gal va dificultar ahir la circulació en direcció al Principat, en una jornada caòtica a tot el país veí. Això va provocar que molts turistes decidissin no aventurar-se a venir al Principat per la frontera francoandorrana en direcció al Pas de la Casa per fer les compres. La localitat encampadana va ser la que més va patir les conseqüències d’aquesta mobilització, que va ser intensa durant tota la jornada a tot l’Hexàgon, amb 282.000 manifestants. El balanç també es va saldar amb una víctima mortal al departament de Savoia, 227 de ferits i un centenar de detinguts.
Segons la Dépêche du Midi, unes 1.500 persones amb armilles grogues –nom amb què s’ha batejat aquest moviment de protesta– van manifestar-se a l’Arieja, on es van produir fins a deu talls de circulació en diferents punts de la xarxa viària que enllaça Andorra amb Tolosa. El més pròxim va ser el de Tarascó d’Arieja, que es va aixecar a primera hora de la tarda. Tot i això, la circulació va quedar condicionada durant tot el dia i, de fet, a Foix, on també es va interrompre la circulació de vehicles, el trànsit a la tarda encara estava afectat.
També es van produir talls a Lavelanet, Laroque-d’Olmes, Mirepoix, Mazères, Saverdum, Lézat-sur-Lèze, Saint-Girons i Pamiers. A la zona dels Pirineus Orientals, es van produir diferents talls. L’afectació més important a prop del Principat va ser a la RN-116, amb una marxa lenta a l’altura del Mont Saint-Louis. Finalment, però, no es van produir protestes a la frontera francoespanyola, a Puigcerdà.
Problemes per arribar a Tolosa
Les afectacions a la circulació també van condicionar el transport de viatgers cap a Tolosa, on també hi va haver talls importants. Segons fonts d’Andbus, el primer bus que va sortir cap a la ciutat francesa va arribar amb certa normalitat, però els següents sí que es van veure afectats en diferent mesura. La companyia, que ahir va traslladar 16 persones, havia avisat amb antelació dels possibles talls i havia ofert la possibilitat de canviar els bitllets.
Des de l’Àrea de Mobilitat van seguir l’onada de protestes i van informar dels talls a través de Twitter. El cap de l’àrea, Jaume Bonell, va explicar que les afectacions van comportar que menys vehicles vinguessin al Principat per la frontera francoandorrana.
La meitat d'entrades
Bonell va dir que per calendari, uns 4.000 vehicles haurien pogut venir al país en condicions viàries normals, però a falta de fer un càlcul definitiu a la mitjanit d’ahir, el cap de Mobilitat va avançar que la xifra quedaria reduïda cap a la meitat. De fet, el dirigent va apuntar que els ciutadans francesos “acostumen a venir al matí” i que malgrat que a la tarda les condicions poguessin millorar, molts ciutadans del país veí ja optarien per no venir. Bonell també va explicar que hi va haver pocs vehicles andorrans que van decidir creuar la frontera amb França.
D’altra banda, econòmicament, el Principat va patir els efectes de la jornada de protesta. El president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va afirmar que ahir la localitat encampadana estava “buida” i que els comerços van notar la falta de compradors, que sobretot es desplacen al Principat en cap de setmana. “Molta gent no ha vingut perquè tenia por de quedar-se bloquejada”, va afirmar Carrié, que va afegir que no van fer cap càlcul econòmic de les possibles afectacions. “En un cap de setmana com aquest es poden facturar molts diners, tant als supermercats com als restaurants. Segur que s’ha perdut molt”, va assegurar el president d’Iniciativa Publicitària, que malgrat tot, es mostrava resignat. “No hi podem fer res, és un problema intern francès i ha passat a tot el país. Sabíem que estava previst”, va afirmar Carrié. Les protestes, que en alguns casos no van ser notificades, van ser espontànies i van tenir el suport de diferents capes de la societat francesa, que culpen a Emmanuel Macron de fer-los perdre poder adquisitiu. Una part de l’oposició gal·la va recolzar les protestes dels manifestants, que es van organitzar a les xarxes socials.