El TS rebutja la recusació de Silvestre contra Pijuan

La justícia tomba les accions de l’advocat contra Josep Maria Pijuan i el Tribunal SuperiorSL’aute retreu que estigui fent maniobres dilatòries per impedir el judici

El TS rebutja la recusació de Silvestre contra PijuanFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha tombat tota una primera ronda de l’allau de recusacions que l’advocat Josep Anton Silvestre havia presentat en nom propi i dels seus clients contra el magistrat Josep Maria Pijuan i contra el Tribunal Superior. La decisió no es limita a tirar enrere les recusacions, sinó que ataca durament Silvestre de fer un frau de llei, segons fonts properes al cas, amb la intenció d’impedir que se celebri la vista oral pel judici del cas BPA.

Etiquetes:

La primera tongada de recusacions rebutjades n’inclouria cinc, entre les quals destaca la de l’incident entre Josep Maria Pijuan i Josep Anton Silvestre, amb qui es trobava el seu client Pablo Laplana Moraes. L’advocat i el client haurien presentat la recusació perquè consideraven que una frase de Pijuan els amenaçava respecte del fet que els clients de l’advocat podien acabar pagant per les actuacions del seu lletrat. El tribunal ha considerat, segons les mateixes fonts, que no hi ha cap base per creure que Pijuan no hagi de ser imparcial durant el judici.

Cal recordar que Silvestre ja havia presentat fins a vuit recusacions prèvies. Primer un bloc de quatre contra els magistrats que s’encarreguen del judici del cas BPA: Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón. N’hi havia una per cada client (Pablo Laplana, Xavier Mayol i els germans Josep Lluís i Josep Anton Rivero). Van ser rebutjades i immediatament Silvestre va presentar quatre demandes civils contra els magistrats amb una segona tongada afegida de recusacions. Posteriorment en va presentar una en nom propi i una en el de Laplana contra Pijuan (comentada abans). En total, deu. A banda, hauria presentat recusacions contra el Tribunal Superior. Aquesta última havia paralitzat la via judicial del cas que s’instrueix pel recurs per l’embargament de béns que es va dictar contra els processats del cas Banca Privada. Aquesta via judicial queda ara expedita per reiniciar-se.

L’aute del tribunal en el rebuig a les recusacions és tan dur que, segons fonts properes al cas, obre la porta a poder presentar alguna querella contra Josep Anton Silvestre per obstrucció a la justícia. La querella podria ser presentada per alguna de les parts presents en el cas. L’acció tindria com a objectiu impedir que l’advocat continuï presentant recusacions, demandes civils i querelles sense fi amb l’única intenció d’impedir que el judici es reprengui. L’escenari, però, apunta que, més enllà que es dona per fet que Silvestre presentarà una nova allau de recursos a totes les decisions i que els portarà fins a les últimes instàncies, el judici s’hauria de reprendre al gener. S’opta per l’inici de l’any vinent perquè la proximitat de les vacances de Nadal faria que si es reinicia abans s’hagués de tornar a aturar. La intenció del tribunal, segons les mateixes fonts, és poder garantir que la vista oral es desenvolupa amb normalitat, tot i que a efectes pràctics haurà estat un any aturada.

Canvis legals

La contundència i la celeritat de les decisions del tribunal tornen a obrir el debat, segons les fonts consultades, sobre el fet de si calen noves figures legals per impedir que un advocat bloquegi (com pressuposa l’aute) un judici amb una concatenació d’accions legals sense cap altra base que la de col·lapsar el sistema. Les accions de Silvestre van portar el Consell Superior de la Justícia a instar el Govern per tal que estudiï si fan falta canvis legals per no permetre que un atac amb recursos il·limitats impedeixi que s’imparteixi justícia. En aquest sentit ja s’han començat a estudiar mesures que es podrien aplicar contra els advocats que amb mala fe intentin bloquejar un judici amb maniobres dilatòries constants i obstruccions.

El TS rebutja la recusació de Silvestre contra Pijuan

tracking