política

SDP critica el síndic i DA per no designar el nou magistrat del TC

Jaume Bartumeu acusa els ‘taronja’ de “sabotejar” el funcionament de l’alt tribunal i “trepitjar” la llei

SDP critica el síndic i DA per no designar el nou magistrat del TCE. R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va acusar ahir DA i el síndic general, Vicenç Mateu, de “sabotejar” el Tribunal Constitucional. L’excap de Govern va atacar els demòcrates per no haver aprovat el relleu de l’exmagistrat de l’alt tribunal, Isidre Molas, que va deixar el càrrec el 12 d’octubre passat. El termini perquè el Consell designés el nom del substitut es va acabar fa nou dies i en aquest cas és DA, que té majoria a l’hemicicle, qui ha de proposar un nom que ha de generar consens entre els grups parlamentaris.

Bartumeu va donar a entendre que la no designació del substitut de Molas és un aspecte que afavoreix DA, que d’aquesta manera pot “forçar les costures del reglament”, en referència a l’acceptació de Sindicatura per tramitar via urgència tretze iniciatives de llei. “No vull portar els meus pensaments a creure que com més feble sigui el TC, menys estarà en condicions d’assumir la seva tasca”, va dir Bartumeu, que va considerar l’actitud dels taronja com una “trepitjada” de la llei. De fet, va acusar la majoria, i en aquest cas va fer referència explícitament al president del grup demòcrata, Ladislau Baró, per “trencar els principis de lleialitat constitucional” i no buscar el consens de les forces del Consell a l’hora de nomenar els membres del TC en l’última legislatura. “Han designat els magistrats que els ha semblat, que ens poden semblar bé o no tan bé”, va dir el president d’SDP.

En clau electoral, Bartumeu va dir que tenen previst definir el programa al desembre i escollir candidats al gener. El conseller general, Víctor Naudi, no es va mostrar partidari de presentar un recurs a la justícia per a l’acceptació a tràmit per via d’urgència de les lleis perquè pel que queda de legislatura, “de poc servirà”.

tracking