JustÍCIA

El TC avala el canvi del model de jubilació

L’alt tribunal insisteix que les condicions laborals del col·lectiu poden ser modificades

El TC avala el canvi del model de jubilacióARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Nou revés judicial al col·lectiu de funcionaris pel canvi del model de jubilació. El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara que havien presentat una seixantena de treballadors públics (una majoria dels quals policies i també expolicies) contra la sentència que havia dictat la sala administrativa del Tribunal Superior. El Constitucional insisteix en l’argumentari que han defensat les instàncies judicials des que el funcionariat va iniciar la batalla legal contra el canvi en el model de jubilació: que els funcionaris estan en una situació legal i reglamentària i que aquesta pot “ser modificada per les lleis sense que els funcionaris puguin oposar-s’hi”.

En el recurs d’empara els demandants van al·legar que la sala administrativa del Superior els havia denegat mitjans de prova que haurien pogut demostrar que la imminent entrada en vigor de la llei que regula el nou model de jubilació va dur alguns dels recurrents a prejubilar-se, perdent la cotització efectuada a l’anterior mútua de jubilació (referint-se als policies). També argumentaven que el nou model vulnera el dret a la llibertat individual i a la d’associació perquè els obliga a formar part d’una mútua de jubilacions de la funció pública sense donar-los l’opció de no fer-ho. Tanmateix, van denunciar que les noves condicions s’havien aplicat de manera retroactiva “sense una transitorietat adequada a les especificitats concretes de les diferents categories de treballador públic”.

El Constitucional recorda, en primer lloc, als demandats que el seu recurs “amalgama una crítica d’inconstitucionalitat” a la Llei del pla de pensions dels funcionaris públics, però que no es pronunciarà al respecte perquè no s’ha presentat una acció incidental d’inconstitucionalitat, que seria la fórmula perquè ho pogués fer. Respecte a la pràctica de les proves que els recurrents denuncien que el Superior els va negar, el TC conclou que el tribunal va explicar les raons per les quals no era necessari i que no hi ha indefensió dels recurrents. Finalment, l’aute de l’alt tribunal els recorda que la normativa que regula les seves condicions és modificable i que ha de prevaldre l’interès general “sobre els interessos particulars dels funcionaris”. Tanmateix, afegeix l’escrit, “una modificació legal i reglamentària és necessàriament d’aplicació immediata sota reserva, com és el cas aquí, que s’hagin previst unes disposicions transitòries”. El Constitucional no hi veu, doncs, retroactivitat.

TROBAT UN NOU RECURS PER A LA DEPURADORA D'ANYÓS

L’afer derivat dels dèficits constructius de la depuradora d’Anyós segueix viu als tribuals onze anys després que el Govern iniciés l’expedient administratiu contra la UTE Saur-Vallnet, responsable dels treballs, i li reclamés una multa d’1,5 milions d’euros pel perjudici ocasionat. S’acaba de pronunciar el Tribunal Constitucional respecte a un recurs d’empara interposat per la UTE. La decisió ha estat no acceptar-lo a tràmit. El plet rau en la demanda de Saur-Vallnet que el Tribunal Superior tingués en compte un peritatge al qual havien tingut accés per “casualitat els demandants”. L’esmentat informe, d’una empresa que al seu dia es va presentar a un concurs convocat per l’executiu per explotar les depuradores del país, xifrava el cost de reparació de la planta d’Anyós en 444.776 euros. Per a la UTE, no acceptar aquest peritatge com a prova atès que l’executiu reclama 1,5 milions pels mateixos treballs, era “irracional i absurd” i els causava indefensió. El Superior s’hi va negar argumentant que es tractava d’un peritatge fet abans que no es conegués el cost de la reparació i encara no es tenia constància de desperfectes que es van constatar amb posterioritat. El Constitucional no ha admès a tràmit el recurs perquè retreu als demandants que podien haver demanat la pràctica de la prova pericial que hagués pogut contradir els informes del Govern durant el procediment contenciós i no ho van fer i que, per tant, no s’aprecia la vulneració del dret a la jurisdicció que reclamaven.

tracking