Finances

Nou pas per utilitzar PayPal a Andorra

Govern aprova el reglament perquè les empreses de pagament en línia es puguin instal·lar

Nou pas per utilitzar PayPal a AndorraSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat el reglament relatiu al règim jurídic dels serveis de pagament i el diner electrònic i de les entitats de pagament i entitats de diner electrònic, una mesura que amb la Llei dels serveis de pagament electrònic, aprovada el mes de maig passat i modificada a l’octubre, crea el marc legislatiu perquè empreses com ara PayPal puguin operar des del país. “Amb la llei i ara el reglament hem generat el marc legal perquè les cases prestadores de serveis de pagament online, com aquesta, puguin desplegar els seus serveis des del país”, va indicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, després del consell de ministres que es va celebrar ahir. “El fet que puguin operar no vol dir que s’estableixin demà, sinó que si volguessin ja ho podrien fer”, va aclarir.

L’objectiu és doble. Per una banda, es vol regular l’aparició de nous actors en mitjans de pagament, que fins ara no ho estaven, i, per l’altra, establir els mecanismes que potenciïn els pagaments per internet i reforçar els mecanismes de protecció de l’usuari. En aquest sentit, Cinca va afirmar que “ara les nostres entitats financeres podran homologar-se en remeses de diners, en transferències bancàries o pagaments fets per targeta de crèdit, igual que a la resta d’Europa”.

Amb l’aprovació d’aquest reglament, el país ja disposa de tots els requeriments exigits per ser un país SEPA, l’espai únic europeu de pagaments en euros, i ara només cal esperar que l’acceptin definitivament, situació que Govern espera que tingui lloc el mes de març. “Formar part d’aquest espai reforçarà la plaça financera d’Andorra perquè permetrà operar les entitats financeres amb els estàndards més generalitzats”, va dir Cinca, que va afegir que “si no ho féssim podríem córrer el risc que les entitats dels països que sí que en formen part un dia decidissin que només volen operar entre elles i les nostres en quedarien fora”. El ministre va insistir que “el client no notarà res, però segur que rebrà de manera més ràpida i més eficient qualsevol tràmit”.

El consell de ministres també va aprovar el decret de modificació de la composició dels membres del comitè tècnic de valoració de l’exercici de les professions titulades, però només per rellevar alguns dels integrants que han expressat la impossibilitat de formar-ne part, ja sigui a causa de mobilitat dels diferents departaments o a causa del canvi de responsabilitats dels seus membres.

Finalment, va respondre a les crítiques que li va llançar el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, perquè encara no s’hagi designat el nou magistrat del TC. El ministre va afirmar que el temps transcorregut encara és “raonable” perquè es tracta d’una baixa sobtada “i no d’un relleu anunciat”, però de totes maneres no és al Govern a qui li toca “valorar-ho”, va dir. “El nostre desig seria que totes les places estiguessin sempre cobertes i que qualsevol relleu sigui ràpid per afectar el mínim possible, però no estem ni molt menys en aquesta situació”.

TORNA EL BUS DE L'HOSPITALET

El ministeri de Turisme, Grandvalira i l’ajuntament de l’Hospitalet han renovat un any més l’acord per crear la línia d’autobús entre la parada de tren del municipi francès i el Pas de la Casa. El primer viatge es farà el 22 de desembre i el darrer el 21 d’abril, coincidint amb la major part de la temporada d’hivern. El preu serà gratuït, hi haurà dos viatges diaris d’anada i de tornada, i el cost es dividirà a parts iguals entre les tres institucions però a diferència de l’any passat, qui contractarà el servei serà la societat encampadana i no l’Hospitalet. Cinca va explicar que durant la temporada passada, gairebé 1.000 persones van utilitzar aquest autobús, que va significar una despesa de 13.000 euros, a repartir entre tres.

GOVERN TREBALLA EN LA CIMERA DEL 2020

El ministre portaveu va afirmar que des de l’executiu ja s’està treballant en els temes a tractar durant la Cimera Iberoamericana del 2020, que se celebrarà a Andorra. Cinca va recordar que l’any vinent ja hi ha reunions sectorials previstes per començar a desenvolupar els continguts del plenari i que, per tant, no es pot esperar a veure el resultat de les eleccions. El ministre va titllar la cimera de “compromís de país” i va recordar que el cap de Govern, Toni Martí, s’ha anat reunint amb els consellers de l’oposició per consensuar l’enfocament i que si hi ha un canvi de Govern no alteri el programa. A més, Martí ja va avançar alguns eixos a Guatemala la setmana passada.

tracking