Reportatge

Marxa per celebrar el dia contra la violència de gènere

Una trentena de persones van participar a la primera manifestació per celebrar el Dia internacional contra la violència contra les dones i els nens. L’avortament, la protecció a les dones i la igualtat van centrar bona part de les proclames.

Marxa per celebrar el dia contra la violència de genereXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mirar sí que les miraven i escoltar-les, també, perquè la trentena de persones que es van manifestar ahir per commemorar el Dia internacional contra la violència contra les dones i els nens van fer molt soroll metre pujaven per les avingudes Meritxell i Carlemany. Poc abans de les 11.30 hores, la marxa encapçalada per Vanessa Mendoza, presidenta d’Stop Violències, l’entitat que organitzava l’acte, va començar a cantar i a cridar les proclames per reivindicar els drets de la dona, la despenalització de l’avortament i un tracte igual entre homes i dones. “Manolo, Manolo, cocina i plancha solo!”, “el Coprincipat no ens representa” o “no ens miris, suma’t-hi”, van ser l’àudio que escoltaven els turistes que passejaven per l’eix comercial més important del país fins arribar a la plaça Coprínceps, l’espai on Mendoza va llegir el manifest. Ho va fer en castellà perquè l’entenguessin les cinc noies de Marea Verde, una entitat argentina a Barcelona que lluita per despenalitzar l’avortament al seu país, i que van voler solidaritzar-se amb les dones del Principat.

Mendoza va ser dura amb el Copríncep episcopal, a qui acusen d’haver-les titllat d’“homenots”, però també perquè va comparar les demandes per la despenalització de l’avortament amb un verí. “Diuen que som el verí que emmetzina l’arbre de la institució, però potser ja estava podrida i l’únic que fem és que es vegi.” I va afegir que “no ens prenem seriosament les declaracions d’algú que no secunda la teoria de l’evolució de Darwin. El que ens cal és trobar fórmules perquè les dones d’aquest país tinguem més drets i per això estem al carrer, per cridar-ho i per visibilitzar-ho”. Per Mendoza, “l’avortament no s’ha de negociar perquè és un dret humà i una qüestió de salut pública. El que cal són garanties per poder-ho fer aquí o que amb un transport sanitari ens baixin a Barcelona i després ens facin el seguiment adequat”.

La presidenta d’Stop Violències va demanar al Govern més recursos i més atenció a les víctimes de violència sexual, i va criticar que els protocols anunciats pel ministre Xavier Espot “són electoralistes”, perquè “no serveixen de gaire si no hi ha equips al darrere que els portin a terme”, i ho va exemplificar dient que si “una dona va a l’hospital a les tres del matí de dissabte perquè l’han violat es podrà activar el codi lila però el centre no disposa de cap professional”. Per tot plegat, va seguir, “es nota que venen les eleccions però no es pot aprofitar a tres mesos de final de mandat per fer el que no s’ha fet en vuit anys”.

Una dada, només Marc Magallón va assistir a la lectura del manifest. Cap altre polític es va sumar a la celebració d’aquest dia.

Marxa per celebrar el dia contra la violència de genere

tracking