Reportatge

Rubik de rècord

Al tercer Torneig del cub de Rubik d’Andorra, que va comptar amb una seixantena de participants, es va batre la marca nacional de resoldre el trencaclosques.

Rubik de rècordXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

És la joguina més venuda de tots els temps i queda clar que encara gaudeix de gran èxit, almenys a Andorra. Es tracta del cub de Rubik, un trencaclosques que ahir va reunir una seixantena de participants al tercer Torneig internacional del Principat, a més d’encendre la curiositat de centenars de persones que s’hi van apropar i es van interessar per la peripècia dels aficionats a la joguina que van venir d’arreu del món, concretament de vuit països diferents. A més d’andor­rans, hi van participar catalans i francesos sobretot, però també s’hi van afegir des de països nòrdics fins a sud-americans. Tot i les diverses modalitats per tipus de cub, els nivells no existeixen en aquest torneig i els participants s’enfrontaven entre tots tinguessin l’edat que tinguessin.

A l’edició d’enguany es va registrar el rècord nacional de resoldre el trencaclosques en menys temps. Ho va fer l’Albert Cinca en 12,54 segons. No obstant això, el campió andorrà va tornar a ser l’Arnau Ferrer, un noi de 12 anys que va batre els seus oponents, com en l’edició anterior. L’Arnau considera que és vital estar tranquil durant una competició com aquesta, però que “l’agilitat amb els dits i la memòria” també són importants. El Xavier, el seu pare, va explicar que es va interessar pel cub fa dos anys, quan va “agafar el cub ell mateix i el va voler fer, tot i que al principi no li sortia”. “És una afició que està bé, entre tants videojocs i tecnologia”, assegura. Va ser l’edició dels rècords ja que Darío Roa, de 21 anys, va batre la marca espanyola amb 7,24 segons.

Tot i que al torneig el que compta és la rapidesa, no és l’agilitat als dits el més important. Tal com asseguren alguns participants, una de les claus és aprendre de memòria els algoritmes, que son seqüències de moviments per resoldre casos determinats. Així, tal com indica el Sergi, de 20 anys, “com més casos sàpigues, més òptim ets perquè el pots resoldre amb un sol algoritme”. El campió andor­rà coneix de memòria uns 180 algoritmes, mentre que l’home rècord espanyol en sap entre 300 i 400.

Però que hi hagi guanyadors no deixa de ser simbòlic, ja que tots els participants van destacar el bon rotllo que es viu en aquest tipus de competicions, on la gent s’ajuda i s’aconsella mútuament.

tracking