justícia
L'executiu haurà de pagar 64.021 euros a Francesc Robert per acomiadament il·legal
La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha estimat parcialment el recurs del Govern contra la sentència del Tribunal de Batlles que obligava l’executiu a indemnitzar Francesc Robert, exdirector d’RTVASA, amb 82.539 euros per comiat improcedent. La sentència que ahir va fer pública el director de la ràdio i televisió pública cessat el febrer del 2015 quan encara li quedaven gairebé 13 mesos fins a la finalització del primer mandat de Toni Martí, assenyala que Robert ha de ser compensat amb 64.201 euros. Segons l’escrit dels magistrats, el cessament de Robert es va produir de forma “prematura, sense respectar les previsions legals” i és per això que resulta plenament ajustada a dret la sentència apel·lada en la mesura en què determina la quantia dels perjudicis en la suma dels salaris deixats de percebre fins a la data de finalització normal del nomenament. Ara bé, segueix la sentència, per tal d’evitar “un enriquiment injust”, d’aquesta quantitat s’han de deduir els imports que l’exdirector d’RTVASA ja ha percebut com a indemnització pel seu cessament, que ascendeixen a 18.518 euros.
La sentència, com ja va fer la secció administrativa del Tribunal de Batlles, diu que l’acomiadament de Robert no es va fer conforme a la Llei de la ràdio i televisió pública que disposa que el Govern pot destituir per acord motivat el director general en les circumstàncies següents: per estimar que la gestió econòmica és contrària als principis de bona administració, per incompetència manifesta, per condemna per delicte dolós o per apreciar-se una causa d’incompatibilitat. La sala considera que “no es pot discutir” que el cessament no es va fonamentar en cap d’aquestes causes. El Govern després va al·legar que Robert era un càrrec de confiança i el va acomiadar mitjançant un decret per haver perdut la confiança de qui l’havia nomenat. Ho va fer després que, en un programa de CatalunyaRàdio, l’ex-director general critiqués el sistema del Coprincipat i la posició del Copríncep episcopal respecte a l’avortament. El Superior no el veu com un càrrec de confiança.
Robert va enviar als mitjans de comunicació la sentència mitjançant un correu electrònic en què va afegir una valoració personal de la decisió judicial. La sentència arriba després de “cinc anys de lluita des que un dia em vaig atrevir a dir que els parlamentaris han de representar el poble i no seguir la voluntat d’un bisbe que regna però que no governa. Cinc anys després de dir que si passava això la nostra democràcia estava malalta”. El periodista, després d’assegurar que “vaig patir el calvari de l’assetjament mediàtic”, recorda que “un director dels mitjans de comunicació públics no ha de ser en cap cas una titella al servei de del govern de torn”.