La fiscalia acusa un constructor de quedar-se els diners de les cotitzacions
L’empresari lauredià descomptava el 5,5% de les nòmines dels treballadors i no ho pagava a la CASS
El Tribunal de Corts va jutjar ahir el gerent d’una empresa de la construcció de Sant Julià de Lòria per una presumpta apropiació indeguda dels diners de les cotitzacions dels seus treballadors. Els fets van tenir lloc entre l’agost del 2013 i l’abril del 2015, període en què el constructor descomptava el 5,5% corresponent a les cotitzacions de cada nòmina dels empleats, però no ho pagava a la CASS. El mateix acusat va explicar que es quedava aquests diners per poder fer front als sous de la plantilla. La fiscalia, però, va considerar que l’empresari lauredià va transigir amb la parapública de manera “més que continuada” i en cap cas de forma puntual.
En aquest sentit, el ministeri fiscal va argumentar, en base a les declaracions dels diversos testimonis que van passar per la sala, que els treballadors sabien que cobraven la nòmina neta, si bé desconèixien que la seva cotització no acabava arribant a la seguretat social.
Precisament, els testimonis, antics empleats de l’empresa, van destacar que es van assabentar de les irregularitats quan van ser contactats per la CASS. Tots ells, però, van decidir continuar treballant per a la constructora perquè confiaven que l’empresari acabés fent front a les cotitzacions que no havia abonat a la seguretat social en el seu moment. Un fet que, finalment, va acabar tenint lloc l’agost del 2016, quan l’acusat va procedir a pagar els diners pendents amb la CASS per la retenció del 5,5% dels seus treballadors. Una quantitat que va ascendir fins als 61.099,85 euros.
Segons va assenyalar la fiscalia, el constructor va abonar la suma total de les cotitzcions després que la CASS presentés una querella contra ell el juny del 2015. En aquest punt, el ministeri fiscal va posar l’accent en què, si bé l’acusat va fer un reconeixement d’aquest deute el novembre del 2015, no va ser fins a l’agost de l’any següent que va procedir a pagar. Per tot, la fiscalia va considerar que el constructor va cometre un delicte d’apropiació indeguda per un import superior a 6.000 euros. Així, va demanar una condemna de tres anys de presó condicional qualificats al fet que l’acusat justifiqui una ocupació regular.
Per la seva part, la defensa va al·legar que l’empresari tenia dificultats econòmiques i que finalment ho va acabar pagant tot. A més, la representació lletrada de l’acusat va afirmar que en aquest cas no hi ha delicte perquè els fets no comporten apropiació indeguda. D’aquesta manera, va demanar l’absolució del constructor. El Tribunal de Corts dictarà sentència el 18 de gener.