sanitat
Tres grups interessats a gestionar la unitat de radioteràpia
Els doctors Miralbell i Casals, que dirigeixen aquest servei a la Teknon i a la Quirón, i l’institut Imor han mostrat la predisposició
Els despatxos d’arquitectura Arteks, TAIT SAU i PMMT, liderats per Gerard Veciana i Elisabet Faura, Lluís Ginjaume i Maximià Torruella, han guanyat el concurs d’idees del futur centre de radioteràpia i ja tenen l’encàrrec del Govern de tirar endavant el projecte executiu. És el primer pas per a la construcció del servei, per a la qual el Govern ha previst ja una partida en el pressupost del 2019. L’altra qüestió a resoldre és la de la gestió. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va recordar que hi està treballant una comissió i que totes les alternatives estan obertes: des d’una gestió publicoprivada fins a les cent per cent pública o privada. Però, segons fonts properes a aquest treball, ja estaria decidit externalitzar el que és pròpiament la gestió del servei, un model que ja se segueix en centres de l’entorn, i tres grups ja han expressat formalment l’interès per fer-se’n càrrec. Es tracta dels equips liderats pels doctors Raimon Miralbell, responsable del servei de radioteràpia a la clínica Teknon, el de Joan Casals, que fa aquesta funció a Quirón, i l’institut Imor.
La consultora Antares ja té l’encàrrec de definir quin seria el millor model per a la futura unitat de radioteràpia d’Andorra. Perquè tot i que s’hagi evidenciat que l’externalització és la millor opció per qüestions com ara el personal especialitzat que es necessita, hi ha d’altres qüestions a resoldre com ara qui s’ocupa de l’adquisició de la maquinària. De fet, el ministre de Salut va evitar parlar d’aquests costos concretament perquè “dependrà del model”. El Govern ha calculat un milió d’euros pel que és purament la construcció. Malgrat que el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va recordar que es tracta d’una estimació que pot anar a l’alça o a la baixa. El que sí que és clar és que es finançarà a través de les partides en els pressupostos del 2019 i 2020. Torres va apuntar que la licitació s’activarà quan s’aprovin els comptes del 2019 i que està previst que la construcció s’allargui durant un any i mig aproximadament. Els terminis apunten que el servei hauria d’entrar en funcionament cap a final del 2020.
Connexió
El projecte guanyador, Connexió, que ha estat guardonat amb 5.000 euros, consta d’una sola planta que es construirà a la parcel·la propietat del Govern situada entre l’hospital i l’accés al túnel del Pont Pla i que ara ocupa un aparcament. Una de les particularitats és que el centre estarà interconnectat amb l’hospital. Gerard Veciana va explicar que s’ha apostat per un aspecte exterior que no trenqui amb la façana de l’hospital, mentre que l’interior usarà materials saludables, pous de llum per no dependre tant de la il·luminació artificial i seguirà els criteris d’accessibilitat universal. Els guanyadors tenen ara un termini de nou setmanes per entregar el projecte executiu. La nova construcció seria compatible amb una eventual ampliació de l’hospital.
Carles Álvarez i Jordi Torres van destacar l’avenç que suposarà que els pacients amb càncer del país puguin rebre el tractament de radioteràpia a Andorra. Però el titular de Salut va recordar que, atès el nombre limitat de pacients del país, per buscar la rendibilitat i la màxima eficiència del servei “mirarem de fer acords amb altres territoris veïns” per tal que ciutadans de fora també es puguin tractar al Principat.
Visiblement satisfet estava el president de l’Associació Andorrana contra el càncer, Josep Saravia, que va recordar que no disposar d’unitat de radioteràpia és “una mancança social”. L’entitat finança entre 70 i 80 viatges mensuals a pacients que han de rebre tractament a fora.