El TS avala l'anul·lació de les transferències realitzades des de BPA

La Justícia considera legal que l’AREB anul·lés les ordres de sortida de capitals de BPA que s’havien fet des de la intervenció, tot i que al principi estiguessin autoritzades

El TS avala l'anul·lació de les transferències realitzades des de BPA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Banca Privada d’Andorra va ser intervinguda l’11 de març, l’endemà que l’entitat morís perquè tots els bancs del món (excepte els andorrans) li van tallar les operacions. BPA es va esfondrar a conseqüència de la nota de la FinCEN en què es destacava l’entitat com un perill mundial de primer ordre en blanqueig de capitals. Tot i estar intervinguda es podien fer operacions, però el 16 de març els administradors nomenats per l’INAF es van adonar que el líquid s’acabaria molt ràpidament. El 16 de març es va dictar una mesura, derivada del decret del Govern per establir uns límits als diners que es podien treure, per la qual les operacions de transferència o compravenda que s’haguessin fet des del dia de la intervenció (11 de març) quedaven anul·lades.

Etiquetes:

Amb aquest escenari, amb múltiples reclamacions judicials per aquesta decisió, el Tribunal Superior acaba d’avalar dues accions que van tenir lloc amb uns clients afectats pel retrocés de les operacions. Els fets comencen el 12 de març, quan dos clients venen les accions prefents de BPA per un valor de 85.000 i 50.000 euros. La venda la fa un familiar seu que treballa com a gestor a l’entitat. En aquell moment, remarca el tribunal, BPA ja era controlada pels administradors nomenats per l’INAF. Per aquest motiu la compra per part del banc de les preferents hauria d’haver estat autoritzada pels administradors. Automàticament després de la venda de les preferents hi ha una ordre de transferència dels diners que han quedat en els dos comptes (312.000 i 630.000 euros) cap a un altre banc andorrà on tenen comptes.

Els administradors van decidir el 16 de març tirar enrere totes les operacions fetes des del dia 11 i al mateix temps també van acordar anul·lar la compra de les accions preferents. Per tant, els diners no van ser transferits a l’altre banc i les preferents van ser restades dels diners del compte. I cal recordar que la fallida tècnica de l’entitat va provocar que les accions preferents passessin a tenir valor zero.

Els clients van portar a la Justícia el cas i en primera instància la Batllia els va donar la raó, tant en la legalitat de la venda de les preferents com en la capacitat per enviar les transferències dels diners dels comptes a un altre banc. El Tribunal Superior, però, ha canviat totalment el sentit de la decisió i ha donat la raó als administradors de BPA. El primer motiu és que el retrocés de les ordre donades era necessari per l’evident problema de liquiditat de l’entitat, que va derivar que es poguessin treure 2.500 euros per setmana. I el retrocés de totes les operatives s’ha d’avalar per una “causa de força major”, ja que calien mesures excepcionals per fer front a la situació derivada de l’esfondrament de BPA per la nota dels Estats Units. Amb referència a la venda de les preferents, el Superior avala que s’anul·lés l’operació perquè l’havia fet un familiar sense haver consultat amb els superiors, quan si el banc havia de comprar les preferents calia una autorització.

tracking