SALUT
Tallers per prevenir la dependència prematura
Joan León afirma que evitar la dependència també generaria un estalvi econòmic
El programa Aptitude, que va celebrar el segon workshop ahir al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, va permetre mostrar a la gent gran del Principat, mitjançant tallers, taules de treball i conferències, com millorar la prevenció i evitar la dependència prematura. Joan León, secretari d’Estat de Salut, va assegurar que “s’està aconseguint conscienciar la gent gran de la importància de l’exercici físic, de portar una bona nutrició i uns hàbits de vida saludables”. L’objectiu que es fixa amb la celebració d’aquestes segones jornades és que la gent gran pugui envellir amb qualitat de vida. “No és tant sumar anys a la vida sinó sumar vida als anys”, va expressar León.
El programa Aptitude, que s’ha posat en marxa enguany i s’allargarà fins al 2020, comptarà a partir del gener amb material de formació per als professionals “i per als propis avis per formar altres avis”, va manifestar León. “S’està mirant com es valoren les diferents capacitats intrínseques de la gent gran i com fer-ne un seguiment, i en cas que es vegi una baixada de les mateixes, com actuar”, hi va afegir el secretari d’Estat de Salut.
León també va considerar “la importància” d’evitar la dependència prematura amb relació a l’economia, però va incidir que “és més important la qualitat de vida de la gent gran. “Pel que fa a despeses estic segur que serà un estalvi important”, va considerar el secretari d’Estat de Salut. “Posar els diners ara ens permetrà prevenir i contribuirà a la reducció del cost econòmic de la dependència”, va afegir.
200 professionals sanitaris
La jornada va comptar amb la participació de 200 professionals sanitaris del Principat, França i Espanya, mentre que un total de 90 persones majors de 65 anys van participar als tallers sobre prevenció de la fragilitat. D’altra banda, les ponències es van centrat en els hàbits saludables, així com en les recomanacions de l’OMS per un envelliment saludable. El ministre de Salut, Carles Álvarez, el cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, i el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Josep Maria Piqué, van ser els encarregats d’inaugurar el seminari.