problema laboral
Funcionaris donats d'alta van seguir cobrant la baixa
Diversos funcionaris de baixa van ser donats d’alta per la CASS, no es van reincorporar a la feina i van seguir cobrant de la mútua
De tota la trama de problemes que s’han revelat a la mútua de funcionaris el més greu seria que hi va haver treballadors públics que van ser donats d’alta per la CASS, però que van decidir no reincorporar-se a la feina i van seguir cobrant de la mútua. La Seguretat Social no va abonar l’import equivalent d’aquestes baixes entenent que estaven donats d’alta. El balanç del 2017 va fixar que s’havien produït cinc casos d’aquesta naturalesa, però les xifres del 2018 no s’han fet públiques.
L’acció d’aquests funcionaris, segons fonts properes al cas, podria ser considerada com a frau i va ser un dels motius pels quals es va tensar la relació entre els diferents sindicats. Es tracta d’un percentatge petit dels incidents que s’han registrat a la mútua, però seria una de les actuacions més greus. Les mateixes fonts van comentar que cal saber com reaccionarà la mútua a final d’aquest any, quan acabi el període de gràcia que es va donar als 195 funcionaris que havien rebut diners indegudament. Una part dels membres de l’organisme no estan d’acord en la política que ha volgut seguir la responsable de la mútua, Iolanda Font, d’evitar la via de la justícia en els casos de possible frau. Alguns pensen que més enllà que es tornin o no els diners els implicats que han actuat amb mala fe aprofitant-se de la situació per quedar-se uns diners que no els corresponien haurien de respondre davant de la Batllia. Veuen aquest camí com el millor perquè la imatge dels funcionaris no quedi danyada, en el sentit que si algun en el futur comet alguna irregularitat sap que haurà de fer-hi front davant la Batllia.
La CASS es va inhibir de l’afer ja que considera que la seva actuació s’emmarca dins del control de les baixes i que si la mútua va pagar uns aturs de treball que ja no estaven autoritzats és responsabilitat d’aquest organisme recuperar els diners i actuar posteriorment en conseqüència. Si els afectats no van comunicar a la mútua que la Seguretat Social considerava que ja eren aptes per treballar i van optar per no presentar-se a la feina el problema, fins i tot, segons fonts properes al cas, va més enllà del simplement econòmic. A efectes pràctics van actuar amb absentisme laboral injustificat, segons les mateixes fonts, i és una conducta tipificada com a sancionable, ja que veritablement no es van presentar a treballar quan tenien l’obligació contractual de fer-ho.
El fet que la mútua dels funcionaris es dediqués a amagar tots els casos, també els de cobraments dobles de sous en baixa, amb la intenció que la simple restitució dels diners donés per tancat el tema, ha creat un profund malestar i ha posat Iolanda Font en el punt de mira.
ELS COMPLEMENTS SÓN UN NOU FOCUS DE GRAN TENSIÓ
La CASS paga les baixes equivalents al total del salari de l’afiliat i això inclou tots els complements que l’empleat rebi. La mútua, en canvi, només abona els salari global més alguns complements que són més o menys comuns en les diferents àrees. Els cossos especials són els que tenen, amb molta diferència, més suplements salarials per diferents conceptes. Alguns d’aquests no estan dins del que abona la mútua i per tant els sindicats dels cossos especials han estat insistint que l’organisme ha d’abonar el sou íntegre sigui quin sigui el complement. Afegeixen, segons fonts properes al cas, que amb un superàvit d’1,2 milions d’euros es pot pagar perfectament aquest concepte. Els sindicats de l’administració general i dels professors són més reticents a incloure aquests abonaments. Tot es decidirà partint d’un estudi que s’ha encarregat respecte a quin seria l’impacte econòmic d’haver d’abonar els diners dels complements específics dels cossos especials. Dels 1,2 milions de fons hi ha 600.000 euros en bons de l’Estat i la resta en dos comptes corrents.
LES ACUSACIONS DE FILTRACIONS PORTEN A UN PUNT DE CONFLICTE
La mútua analitzarà avui un suposat problema de filtracions respecte als debats i acords de les reunions. S’ha convocat una trobada amb aquest únic punt en l’ordre del dia a causa que la responsable, Iolanda Font, es va queixar de la situació. Concretament, a la darrera reunió es va acordar a l’inici que el contingut de la trobada no s’explicaria i el mateix dia ja es va acabar fent públic. A la trobada d’avui s’analitzaran les accions que es podrien emprendre per evitar que tornin a produir-se filtracions o per penalitzar els que les han fet. L’actitud de Font no és ben vista per part d’alguns membres de la plataforma, que creuen que la voluntat de tapar-ho tot que ha tingut Font fins al moment ha estat el principal problema que ha portat al descrèdit què té actualment l’organisme. La nul·la transparència va intentar amagar, segons les mateixes fonts, les múltiples irregularitats que s’havien estat cometent. Tan sols la guerra entre sindicats va provocar que el d’educació fes públiques part de les anomalies de l’organisme. Fonts consultades ahir van indicar que Font manté el tarannà de voler tirar terra damunt dels problemes i que aquest no és el camí perquè l’organisme recuperi la credibilitat perduda. I recorden que només s’han explicat els problemes a 30 de desembre del 2017 i no se sap res del 2018.