Societat
Crida sindical a protestar contra la reforma laboral
El proper dilluns es reuniran PS, USdA, Podem i SAT, a més d’altres entitats, per decidir la data de la concentració
Sindicats, partits polítics i altres organitzacions contràries a la reforma laboral tenen la intenció de convocar una manifestació contra les tres lleis del grup demòcrata que es van aprovar al Consell General dijous passat. Algunes de les entitats progressistes del país, com el Partit Socialdemòcrata, USdA, SAT o Podem, es reuniran el dilluns 10 per decidir la data de la concentració, així com la inclusió d’altres organitzacions a la protesta. Segons Gabriel Ubach, secretari general de la USdA, la intenció és fer una concentració en contra d’unes lleis que “atempten directament contra tots els treballadors i treballadores d’Andorra, tant del sector públic com del sector privat” i assegura que aquestes lleis “l’únic que faran és agreujar la situació”, creant “precarietat i injustícia”.
Tot i que encara no hi ha data concreta per dur a terme l’acte, segons Ubach la idea és fer-lo el més aviat possible i abans de Nadal. “La intenció és que tots els treballadors es concentrin majoritàriament, no ja per defensar uns colors polítics o uns altres, sinó per defensar els legítims interessos dels treballadors del país”, va manifestar Ubach, que va insistir que “com més serem, millor”. A banda de partits polítics i sindicats, Ubach considera que altres grups del país afectats per les polítiques de Govern, com els jubilats o les organitzacions feministes, podrien unir-se a les protestes. “Fem una crida a totes les entitats progressistes del país a fer una gran manifestació en contra de les lleis retrògrades i neoliberals del Govern de DA”, va reiterar Ubach amb el desig que “d’una vegada per totes es tinguin en compte les majories silenciades d’aquest país”.
Els sindicats, contra les lleis
Tant Ubach com el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, rebutgen la reforma i assenyalen els empresaris com els principals beneficiats de les lleis. “Són lleis fetes per i a favor de les grans empreses del país i en contra de tots els treballadors”, va assegurar Ubach. “Govern, que l’únic que representa és a la gran empresa del país, el que intenta és anar a per la mà d’obra barata i destruir les classe mitjana andorrana”, va manifestar. D’altra banda, Fornieles, afirma que la CEA “és la que marca les pautes per fer les lleis laborals”. “La reforma està feta pels empresaris per la raó que una part dels consellers i ministres tenen vinculació amb l’empresariat andorrà”, assenyala el secretari general del SAT. “Si fins ara els patrons podien abusar dels treballadors, ara serà pitjor”, va afegir.
D’entre les qüestions que els sindicats consideren contràries als interessos dels treballadors, en destaquen l’acomiadament lliure o la llei d’acció sindical, amb la qual, segons Ubach, es pretén “limitar la capacitat de moviment dels treballadors i sindicats”.
LA CEA LAMENTA NO DISPOSAR DE MÉS TEMPS PER ADAPTAR-SE
El president de la CEA, Gerard Cadena, considera que la moratòria d’un mes per tal que les empreses puguin aplicar la reforma laboral podria comportar “dificultats” pels empresaris i lamenta no poder disposar de més temps per garantir la correcta implementació. “Hi haurà empreses que tindran difícil implementar el marc normatiu en aquest termini, depèn de com de grans siguin aquestes empreses”, va manifestar Cadena, que, no obstant això, veu de manera positiva que almenys s’hagi pogut arribar a un acord. “Al final, val més un mes de moratòria que res”, va assenyalar. Cadena va recordar que al gener la CEA va demanar un any de termini per considerar, més tard, tres mesos com la moratòria suficient. Finalment, el termini serà d’un mes. Des de la patronal, Cadena valora positivament l’aprovació de les lleis laborals “perquè es milloren molts drets socials dels treballadors”. A més, destaca que el fet que es reculli tot en una normativa “comporta més seguretat jurídica per totes les parts”. Des de la CEA, Cadena considera que un dels punts forts de la reforma és “la millora dels canals de comunicació entre treballadors i empresaris”. El president de la CEA també considera que no és cert que la reforma afavoreixi només l’empresari i que “hi ha coses favorables i d’altres desfavorables”. La CEA ha assegurat que per facilitar la tasca dels empresaris posarà en marxa, de manera imminent, una campanya d’informació entre els seus membres amb l’objectiu que coneguin els canvis que comportarà el nou marc normatiu.