Pont de la Puríssima
Grandvalira assoleix la capacitat màxima
La direcció va decidir tancar la venda de forfets a les 11 hores amb uns 10.000 esquiadors per “garantir els estàndards de qualitat” i la seguretat
En ple pont de la Puríssima, Grandvalira va penjar ahir el cartell de complet. Fonts del domini van informar que a les 11 hores hi havia uns 10.000 esquiadors en els 54 quilòmetres de pistes obertes entre Grau Roig, Pas de la Casa i Encamp. Una xifra que la direcció va considerar elevada per poder mantenir els “estàndards de qualitat”, així com per garantir la seguretat. De fet, les mateixes fonts van destacar a tall d’exemple que quan Grandvalira està “en ple rendiment”, i no amb el 25% de les pistes obertes, es poden acollir de mitjana uns 15.000 esquiadors al dia. Per aquest motiu, des del domini es va decidir tancar la venda de forfets a les taquilles i també al web, si bé els clients amb forfet de temporada o reserves van esquiar sense problema. Des del domini, però, van asserir que “no hi ha un aforament màxim perquè la muntanya és molt àmplia. La limitació es produeix quan veiem que hi ha massa gent a les pistes i els pàrquings estan saturats”.
No obstant això, fonts de Grandvalira van apuntar que l’aforament màxim dels sectors oberts a hores d’ara està al voltant dels 12.000 esquiadors. En paral·lel, la policia va tallar l’accés de vehicles a Grau Roig entre les 11.30 hores i les 14.30 hores per evitar les aglomeracions de persones que volguessin esquiar i es trobessin amb la taquilla tancada. Fonts del cos van justificar la restricció “davant un moment amb risc per alteracions d’ordre públic”. De cara al dia d’avui, Grandvalira preveu tornar a fixar un aforament màxim. “Avui ja no es vendrà per Internet i a taquilla sí, però també amb un límit”, van avançar des del domini.
Arcalís en surt beneficiada
Una part d’aquests esquiadors es van traslladar a Ordino-Arcalís on el forfet multidia de Grandvalira permet utilitzar els seus remuntadors sense cap sobrecost econòmic. Des de l’estació s’afirmava que aquesta estratègia era fruit de l’acord comercial entre les dues estacions, tot i que la majoria dels 2.500 clients d’ahir eren propis. Ordino-Arcalís té prop del 75% de pistes i remuntadors operatius i preveu mantenir-los durant els quatre dies. Des de Pal Arinsal, la satisfacció també era important, tot i tenir poc més de la meitat de les pistes obertes. Allà no es van produir aglomeracions perquè tenen oberts els dos sectors i 83 remuntadors.
Respecte a l’entrada de vehicles, la frontera del riu Runer va estar col·lapsada entre les 10.30 i les 15 hores amb retencions de fins a 12 quilòmetres que anaven des de la Seu fins a Sant Julià. També hi va haver cues de vuit quilòmetres a mig matí a l’N-145 a les Valls de Valira.
Per la seva part, la Unió Hotelera va xifrar l’ocupació de novembre en un 44,71%, respecte al 40,71 de l’any passat. Només Andorra la Vella va superar el 50% i Canillo no va arribar al 31%.
REPORTATGE
Al bar, sense forfet Han tancat els forfets i no hem pogut esquiar”. La Vanessa, de Barcelona, va ser una de les moltes persones que ahir es va trobar amb les taquilles tancades a Grau Roig. “Haviem llogat els esquís, els cascos i tot per venir i ara ens hem quedat assegudes al bar de l’estació”, va lamentar, a l’hora que va alertar que “fa 40 anys que esquio i mai no m’havia passat”. Ella es va quedar sense lliscar per les pistes de Grandvalira, altres, però, es van trobar amb el cartell de complet i també amb “unes cues de cotxes excessives per poder entrar-hi”. “A l’aparcament no ens han deixat entrar i la policia ha fet donar la volta a tots els cotxes que veníem a l’estació”, va explicar la Carla, procedent també de la ciutat comtal. Una situació que l’Andrés, resident a Sant Cugat del Vallès, va poder evitar “pels pèls”, si bé es va trobar “amb una pujada col·lapsada”. “Ha sigut complicat”, va assegurar, i va recordar “l’hora i mitja” que va passar a la frontera per poder accedir al Principat. Una situació que molts van entendre i que a més van justificar “per la capacitat d’unes pistes reduïdes per manca de neu”. Va ser el cas del Luís, veí d’Andorra la Vella, que va “gaudir” d’un matí d’esquí, tot i que “amb molta gent a l’estació”. Tot i això, ell mateix va recòneixer que [l’aforament limitat] “és una pena per a qui hagi vingut a Andorra el cap de setmana”. En la mateixa línia es va expressar el Fernando, un barceloní preocupat per la imatge del Principat. “Crec que no estaven preparats per a tanta gent i és una llàstima perquè segurament hi ha qui ha pagat un hotel i tenia ganes d’esquiar i se n’anirà amb una imatge que Andorra no vol donar”, va assenyalar. Precisament, el Carles va ser un dels “decebuts” amb l’obertura “en unes condicions que no són òptimes”. De fet, el jove, com gairebé tots els usuaris estrangers, de Barcelona, va presentar un full de reclamacions a Grandvalira “perquè per arribar a peu de pistes hem hagut de fer malbé els esquís. Les pistes estan negres”. “Hi ha molta gent i poc espai”, va criticar.