Problemes de trànsit

Col·lapse total

Al llarg del dia es van registrar cues de fins a 15 quilòmetres per sortir del país d’Escaldes-Engordany fins a la frontera del Runer

Col·lapse totalXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pont de la Puríssima es va tancar ahir amb col·lapse circulatori per sortir del país. Durant bona part del dia, les retencions van superar els 10 quilòmetres i van arribar als 15, d’Escaldes-Engordany fins a la frontera, des del migdia fins a primera hora de la tarda. El cap del servei de Mobilitat, Jaume Bonell, va explicar al Diari que les cues que es van produir són “un fet històric”, ja que mai s’havien registrat problemes de trànsit tan grans “amb el disseny de carreteres actual”. De fet, Bonell va informar que el nombre total de vehicles que han entrat al Principat durant el pont ha estat de 80.745, un 8,7% més que l’any passat. El trànsit va començar a estabilitzar-se a la tarda, tot i que les retencions arribaven a l’altura de l’Estadi Comunal a les cinc, i es van anar reduint fins a les nou de la nit. Hi va haver conductors que van trigar prop de tres hores per sortir del país per la frontera amb Catalunya. D’altra banda, el servei de Mobilitat va registrar cues de fins a tres quilòmetres per la frontera del Pas.

Més enllà de la frontera del riu Runer, l’enorme afluència de turistes que va rebre Andorra pel pont va provocar també problemes de trànsit a les carreteres catalanes. Les cues van arribar a ser de 12 quilòmetres a la C-14, a l’altura d’Organyà, i de set quilòmetres a la N-260 a l’altura d’Adrall. També hi va haver retencions a la ruta de tornada per la Cerdanya.

Positiu per al sector

El rècord d’entrada de vehicles i les quilomètriques retencions que s’han produït arran del pont de la Puríssima s’han traduït en reserves massives als hotels i benefici econòmic per a les pistes. Així ho van afirmar ahir Ordino Arcalís i Pal Arinsal a través de dos comunicats en els quals les estacions manifestaven la seva satisfacció per les xifres assolides durant aquests dies. Ordino Arcalís va informar que va tancar el pont amb una xifra similar a la de les últimes temporades pel que fa a facturació. La jornada de més afluència va ser divendres, quan es va assolir la xifra de 2.500 persones i “l’estació ha pogut mantenir el percentatge de pistes i remuntadors al voltant del 70% durant els quatre dies”. Malgrat això, la manca de nevades ha provocat una lleugera disminució en el nombre d’esquiadors.

Per la seva banda, des de Pal Arinsal van dir que han tingut molta afluència durant el pont i, de fet, s’han superat les expectatives. L’estació ha ofert als clients fins a un 53% de pistes, un 83% de remuntadors i tota l’oferta de restauració oberta en una inauguració de la temporada d’hivern que, segons el comunicat, ha deixat “sensacions molt satisfactòries”.

El pont també ha estat molt positiu per al sector hoteler, que ha registrat xifres d’ocupació d’entre el 80 i el 85%. Així ho va afirmar el president de la Unió Hotelera d’Andorra, Carles Ramos, que va dir que les parròquies centrals han sigut les que millors resultats han obtingut. Les parròquies altes han patit les conseqüències de l’escassetat de neu i han registrat xifres d’ocupació d’entre un 60% i un 65% com a conseqüència de les cancel·lacions. Malgrat això, part d’aquestes es van recuperar amb reserves última hora. El sector que menys beneficis ha obtingut del pont ha sigut el comerç, que segons els testimonis dels propietaris de les botigues, no ha vist traduït en vendes l’afluència de turistes.

Col·lapse total

Col·lapse total

Col·lapse total

tracking