Política
Set candidatures presentaran llista nacional a les eleccions
L’arribada de la ‘tercera via’ de Josep Pintat i les irrupcions de Podem i el projecte de Nomen disparen el nombre d’opcions respecte al 2015
Les eleccions generals poden comptar amb fins a set candidatures si es confirmen tots els projectes que han anunciat que tindran, com a mínim, una llista a la circunscripció nacional. Si cap de les iniciatives acaba per retirar-se, els electors podran triar entre candidats a cap de Govern a Xavier Espot (Demòcrates per Andorra), Josep Pintat (‘tercera via’), Pere López (Partit Socialdemòcrata), Jordi Gallardo (Partit Liberal), Josep Roig (SDP), Joan Seguí (Podem Andorra) i Eusebi Nomen (sense nom encara). Encara podria haver-n’hi vuit si els Verds s’animessin a fer llista, tot i que sembla improbable perquè la formació està virtualment desapareguda. L’alt nombre de candidatures pot comportar que alguns partits no arribin al mínim per disposar d’un conseller general. Al 2011 ni Andorra pel Canvi amb Eusebi Nomen ni els Verds van assolir un escó. Nomen es va quedar amb 1.040 vots, a només 67 d’entrar al Consell. Tots els partits que no arriben al 7,14% dels sufragis (l’equivalent a un conseller) es queden fora per molt a prop que es quedin de la barrera d’una catorzena part dels vots.
En declaracions al Diari, Eusebi Nomen confirma que presentarà una candidatura, malgrat que encara no dona pistes sobre si la liderarà o no. “Nosaltres tenim uns tempos molt ben definits”, diu Nomen, que assegura que el més primordial és definir les línies programàtiques de la candidatura. Preguntat pel gran nombre de llistes que es poden presentar a les eleccions nacionals, Nomen creu que això respon a “una elevada preocupació de la societat davant dels problemes actuals”. “Cada cop tenim més clar que els problemes de fons són tan greus i tan importants que necessitem la unió de tots davant de l’absolutisme de DA i davant del deteriorament de les institucions del país”, afirma Nomen, que considera que la separació de poders “ha desaparegut totalment”. Nomen, que planteja l’opció de crear un front comú obert “des de Podem fins a la candidatura de Josep Pintat”, apunta que l’acord d’associació amb la Unió Europea és un aspecte “absolet” i que les solucions per trobar aliances amb Brussel·les s’han de trobar en alternatives. “Veiem més el camí de la zona de lliure comerç, que permet controlar molt més la circulació de persones i mantenir la sobirania a la duana, que no pas un acord on cedeixes tota la sobirania”, manifesta el polític.
Des de Podem, el seu president, Joan Seguí, explica que la formació té “punts de confluència” amb Nomen. Seguí creu que la fragmentació del tauler polític s’explica per la “desafecció”. “El repartiment denota que la ciutadania tindrà moltes ganes de fer coses”, diu Seguí, que afirma que estan acabant de tancar les llistes “perquè costa que la gent s’hi impliqui”. “La gent tindrà més opcions, i això serà un gran benefici”, explica Seguí, que no descarta elaborar alguna llista parroquial a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany i admet que té coll avall presentar-se a la resta.
El conseller d’SDP, Víctor Naudi, que no es tornarà a presentar als comicis, apunta que és “bo que hi hagi pluralitat i interès”, però alerta que un major nombre de candidatures “sempre acaba beneficiant les candidatures majoritàries o que acaben tenint millor resultats”, diu Naudi, que també avisa que hi ha “un cert cansament de la política de Toni Martí”. El candidat d’SDP serà Josep Roig després que Bartumeu hagi renunciat.