Govern adjudica el tanatori nacional per 2,9 milions d'euros
Les obres tenen previst enllestir-se en febrer del 2020 i l'empresa adjudicatària del concurs nacional ha estat Pidasa Serveis S.L.
El Consell de ministres ha aprovat avui la licitació de les obres de construcció del Tanatori nacional per un import de 2,9 milions d'euros. Les tasques tenen previst enllestir-se en febrer del 2020 i han estat adjudicades a l'empresa Pidasa Serveis S.L, mitjançant un concurs nacional. Govern també ha adjudicat avui els treballs de control de qualitat d’aquestes obres a Pirineu, Inspecció i Control SLU per un import de 42.962,04 euros. El projecte que es construirà és 'Adéu' de l'arquitecte Josep Travé, que va ser guanyador del concurs d'idees. La construcció preveu també la creació d'una petita plaça pública.
El nou equipament, ubicat entre els carrers dels Escalls i Falgueró, al costat de la capella de la clínica Meritxell, es realitzarà d'acord amb el conveni de col·laboració signat el passat el 9 d’octubre de 2017 entre el ministeri d’Ordenament Territorial i el comú d'Escaldes-Engordany. L’acord estipula que el Govern sufragarà les despeses corresponents a la realització dels fonaments i la planta soterrània, mentre que el comú escaldenc assumirà el cost de construcció de les plantes baixa i primera que acolliran les sales de vetlla.
Història clínica compartida
El Consell de ministres també ha aprovat avui el reglament sobre la història clínica compartida, que permetrà als metges fer un ús compartit de la informació disponible sobre la situació i evolució d'un usuari del sistema sanitari. El reglament preveu que en un termini de sis mesos els metges especialistes amb conveni amb la CASS tinguin accés a l'historial, mentre que la resta ho farà en dos anys. Govern espera que a finals de 2020 o principis del 2021 aquest sistema estigui completament implementat. Pel que fa al tractament de dades, el Consell també ha aprovat el Decret del Reglament sobre el fitxer de dades de caràcter personal, el qual contempla sancions per un mal ús de la informació d'entre 50.000 i 100.000 euros, ja que sols els metges de referència podran accedir a la totalitat de la informació del pacient i els especialistes únicament podran entrar a la part de la història clínica de l'usuari que els afecta.
Protestes als països veïns
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat, respecte a les protestes programades pel divendres a Catalunya tenir constància únicament de les informacions que han sortit a les xarxes socials i publicades als mitjans de comunicació. No obstant això, Cinca ha assegurat que les autoritats estaran en contacte amb els seus homòlegs catalans. Pel que fa a les protestes dels 'armilles grogues', el ministre portaveu ha constatat que el Govern ha traslladat les seves inquietuds respecte a les mobilitzacions a les autoritats franceses i ha assegurat que les xifres d'entrada al Principat "no són tan dolentes com s'ha indicat". No obstant això, Cinca ha remarcat que si els problemes d'entrada i sortida del Principat per ambdues fronteres persisteixen demanaran als governs espanyol i francès que es garanteixi "el dret a la mobilitat".
Pisos buits de no residents
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que la instància de la UE a Espanya a reduir les sancions pel delicte fiscal a l'estranger podria beneficiar el Principat, ja que molts dels pisos buits podrien entrar en el sistema de lloguer, tot i que ha recordat que "depèn d'Espanya" que es faci efectiva la rebaixa fiscal.