Hospital i metges compartiran la història clínica dels pacients en sis mesos
Els professionals que en facin un mal ús poden ser multats amb 100.000 euros
El Servei Andorrà d’Assistència Sanitària (SAAS) i tots els metges amb conveni amb la CASS hauran d’estar en disposició de compartir la història clínica dels seus pacients d’aquí a sis mesos, segons els tempos amb els quals treballa el ministeri de Salut. Un calendari que marca un termini màxim de dos anys perquè la història clínica compartida estigui totalment desenvolupada a Andorra amb l’extensió del sistema als laboratoris, als centres de diagnòstic per la imatge i a la resta dels professionals de la salut. El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i la metgessa del ministeri, Odille Sarroca, acompanyats del portaveu del Govern, Jordi Cinca, van presentar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres el reglament que desenvoluparà l’article 41 de la Llei de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica.
Una llei que contempla multes d’entre 50.000 i 100.000 euros per aquella persona que accedeixi de manera indeguda o injustificada a les dades assistencials de l’usuari del sistema sanitari o vulneri els drets dels pacients. Per evitar-ho, León i Sarroca van explicar que l’eina utilitzada per gestionar la història clínica compartida contempla una sèrie de mesures de seguretat i protecció i que es registraran tots els accessos, els canvis i els autors dels mateixos que es facin a les dades mèdiques d’un pacient. Hi tindran accés la totalitat dels professionals de la salut autoritzats a Andorra, però no tots podran consultar la mateixa informació. Hi haurà un perfil d’accés segons el tipus de professional, funcions i lloc d’exercici, i entrades limitades a finalitats específiques.
L’objectiu de la història clínica compartida és que els diferents professionals de la salut puguin compartir informació sobre els pacients, la qual cosa, tal com van explicar León i Sarroca “suposarà una millora de la qualitat de l’atenció”.
Col·laboració amb l’OMS
El Govern va aprovar ahir la signatura d’un acord de col·laboració biennal amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que realitzarà una avaluació completa i detallada del sistema sanitari andorrà. Un cop avaluat, l’OMS proposarà accions per reforçar-lo.
MÉS PISOS AL MERCAT SI ES LEGALITZEN ELS DELS NO RESIDENTS
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assenyalar que si Espanya suavitza la multa per legalitzar els pisos que els no residents tenen a Andorra creixerà el mercat d’immobles de lloguer. Ho va dir ahir a la roda de premsa posterior al consell de ministres preguntats pels periodistes pel fet que la Unió Europea hagi considerat abusiva la sanció d’un 150% del valor dels béns que els ciutadans espanyols tenen a l’estranger sense declarar per poder-los regularitzar. “Qualsevol acció que afavoreixi que les persones que per la raó que sigui no van poder declarar una propietat la puguin regularitzar serà positiu per Andorra”, va assenyalar Cinca, que va afegir que “era evident que l’incentiu del Govern espanyol per regularitzar aquests béns no era suficient per fer-ho”. El ministre de Finances va indicar que “si es rebaixés la sanció prevista i això fes que les persones afectades fessin la corresponent declaració dels béns que tenen, això faria que les possibilitats que aquestes propietats, que són majoritàriament pisos, s’explotessin s’incrementaria substancialment”. Cinca, malgrat la insistència dels periodistes, no va voler quantificar el nombre de pisos que serien propietat d’espanyols no residents.