Energia

Acord amb els veïns de la Gonarda sobre l'ETR

FEDA començarà els moviments de terres l’any que ve i preveu que pugui entrar en funcionament durant el 2021

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

FEDA i la plataforma veïnal contrària a la construcció d’una estació transformadora i repartidora (ETR) a la Gonarda han arribat a un acord per al bon desenvolupament dels treballs d’una instal·lació que ha de permetre millorar la càrrega de transport d’energia que ara suporten altres instal·lacions elèctriques d’Andorra. Ho va explicar ahir el director general de FEDA, Albert Moles, en una trobada amb la premsa en què va indicar que a començament de l’any que ve s’iniciarà el moviment de terres a aquesta zona de la Massana i que entre el 2020 i el 2021 es construiran els edificis i les instal·lacions que permetran posar en servei l’ETR. “Els veïns estan satisfets amb l’acord perquè les obres els hi generaran les menors molèsties possibles”, va indicar Moles, que va matisar que “una altra cosa és que no volguessin l’ETR”. L’acord, va explicar, resol les següents mesures: la vintena de camions que està previst que com a màxim circulin per la zona de les obres cada dia no ho facin en hores concretes, reunions mensuals amb la plataforma i una línia telefònica directa on els veïns podran expressar els seus dubtes i neguits respecte l’evolució dels treballs.

FEDA invertirà en aquesta infraestructura elèctrica, conjuntament amb la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig, uns 19 milions d’euros. Només l’any que ve invertirà set milions més en els projectes de coogeneració i xarxes de calor. Una petita part en acabar la de Soldeu i la més important en començar la de la Comella, que amb l’escalfor provinent del Centre de Tractament de Residus hauria de començar a donar servei als Serradells l’hivern 2019-2020. Per a l’any vinent està previst començar a dissenyar la xarxa de calor del Pas.

FEDA reserva per a l’any que ve poc més d’un milió d’euros per a la plataforma intermodal que ha de gestionar el transport públic. Un concurs que ara mateix es troba judicialitzat per la demanda interposada per la Cooperativa Interubana i que la Batllia va admetre a tràmit fa unes setmanes. “Estem pendents de la Batllia i farem el que toqui fer”, va dir Moles.

Producció pròpia d’energia

FEDA tancarà el 2018 amb un rècord en relació a la producció pròpia d’energia elèctrica. Serà del 24% i l’objectiu és que un cop estiguin en marxa els diversos projectes de generació d’energia superar el 30% i dependre només en un 70% de la compra a Espa­nya i França. Quant als preus, Moles considera que si no hi ha un daltabaix aniran creixent cada any amb l’indicador de preus al consum (IPC).

Acord amb els veïns de la Gonarda sobre l'ETR

tracking