Política
El Síndic General alerta del risc que arreli la fractura social
L'oposició destaca la necessitat de combatre políticament el malestar de part de la societat
El síndic General, Vicenç Mateu, va demanar a l'actual Consell, així com a aquells que els substitueixin, que lluitin per evitar que a Andorra es produeixi una fractura social. Ho va fer ahir durant el seu discurs de Sant Tomàs, en el qual va fer esment d'una situació que considera que s'està produint als països veïns com a resultat del “progressiu empobriment de les classes mitjanes”. “La qualitat és (...) que els ciutadans puguin arribar a final de mes sense por, sense sentir-se ofegats”, va assenyalar Mateu. “Hem d'estar atents perquè fenòmens com aquest no hi arrelin”, va afegir un cop finalitzat el discurs. El síndic també va recordar el deure que tenen consellers i Govern de “no deixar a ningú enrere” i que el Principat segueixi sent “un país d'oportunitats”, com ho va ser durant generacions anteriors. “No ens podem deixar perdre aquest bé”, va afirmar i va demanar la implicació solidària de tothom.
En el discurs, que va servir també com a comiat i agraïment per la feina feta als consellers generals, el síndic també es va referir al malestar existent en algunes comissions legislatives que Jordi Gallardo, conseller de Liberals, va denunciar fa unes setmanes. “Us encoratjo a seguir amb la vostra tasca pensant en l'interès general i aparcant la legítima i necessària confrontació electoral per a més endavant”, va manifestar el síndic. Mateu també va posar en evidència l'alt grau d'autocrítica existent al Principat, un relat que pot minar l'autoestima com a país i “que es refereix a la nostra realitat de manera força més negativa que no pas com ens veuen des de l'exterior”.
Els consellers generals van valorar els diversos temes que el síndic va destacar durant el discurs. Jordi Gallardo va aplaudir part del discurs en el qual el síndic reconeixia el malestar existent. “Hi ha situacions que mereixen l'atenció dels polítics (...) i requereixen de consens”, va assenyalar Gallardo després de la tradicional fotografia de grup de la sessió del Consell General de Sant Tomàs. Pere López, conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), també va fer referència a la fractura social que “malauradament s'agreuja, s'instal·la al país i produeix una sensació de descontentament”. “És el repte polític més immediat al qual hem de fer front”, va afegir López, que va recordar l'absència de poder adquisitiu d'una part important de la població i va denunciar que, tot i les paraules del síndic, “és una situació objectivament pitjor que la que existeix als països veïns”.
El conseller general d'UL-lM, Josep Pintat, va subratllar les paraules sobre fractura social i malestar que va expressar el síndic, i va instar tots els actors a reaccionar. “Aquest és un tema en el qual ens hi hem d'implicar tots”, va manifestar. “Totes les reformes que s'han fet no s'han entès”, va afirmar Pintat, que va considerar que el que toca ara són moments “d'estabilitat i tranquil·litat”. D'altra banda, Víctor Naudi, conseller general de Progressistes-SDP, va destacar que “el fraccionament social és cada dia més evident” i va assenyalar que l'objectiu era “que tothom pugui tenir una vida digna a Andorra i el país pugui créixer”. Naudi també va traslladar la seva preocupació per la dificultat de la gent gran per pagar el lloguer o el fet que els joves no tornin després d'estudiar en no veure clar un futur laboral al Principat. Finalment, la consellera general Independent, Sílvia Bonet, va posar de manifest el neguit social que existeix en aquest sentit i va demanar als polítics ser més oberts i receptius. “El que ens caldria a tots seria fer una mica d'autocrítica”, va assenyalar Bonet, que va demanar “fer sentir la veu de la gent al Consell General” i no allunyar les institucions dels ciutadans.
LES LLEIS QUE S'APROVARAN
El president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, va recordar que són les comissions legislatives les que han de determinar la prioritat a l'hora d'escollir quines lleis hauran d'aprovar-se d'aquí al final de la legislatura. Tot i això, Baró considera que a la llei de funció pública i a la llei de família se'ls va donar un pes més important.