Mobilització a Catalunya
Les protestes a Catalunya no afecten l'entrada i sortida d'Andorra
L’entrada i sortida del Principat va ser tranquil·la i poc habitual, amb menys vehicles per l’avís de protestes a Catalunya
Les carreteres que donen accés al Principat van viure ahir una jornada tranquil·la. Malgrat les alertes que apuntaven a la possibilitat de protestes per part dels CDR a la C-14 o l’N-145, els temuts talls no es van acabar produint i finalment no hi va haver interrupcions que haurien pogut complicar l’entrada i la sortida del país. Tot i això, la incertesa que havia planat durant els últims dies va provocar que les vies presentessin un aspecte diferent respecte al que és habitual, ja que una gran majoria va optar per avançar o ajornar els desplaçaments.
Els talls més intensos es van viure a Barcelona i en trams de carreteres a Lleida, Girona i Tarragona per protestar contra la celebració del consell de ministres del govern espanyol. El cap de l’àrea Mobilitat, Jaume Bonell, va explicar que el trànsit va ser “molt tranquil”. “Podien passar dues coses. O bé un tall físic o bé la por”, comentava Bonell, que va afegir que des del servei van notar un augment de l’entrada de vehicles dijous a la nit, ja que alguns conductors van anticipar la seva arribada al país. “Vam tenir un flux més intens que de costum”, va relatar Bonell, que va explicar que en direcció a Espanya, molta gent també va aprofitar per marxar-hi dijous, com seria el cas d’una bona part dels treballadors del sector de la construcció. Amb l’arribada del cap de setmana, la incertesa es desplaçarà a la frontera francoandorrana a causa dels possibles talls en vies franceses pels Armilles Grogues.
SENSE PRODUCTES DE BARCELONA
Les incidències d’ahir en alguns punts de la xarxa viària catalana no van agafar d’improvís els transportistes, que ja havien decidit no abastir-se de productes a la capital catalana, ni tampoc les companyies de transport públic que van decidir operar, ja que els autobusos van circular sense traves. Ara bé, algunes companyies com DirectBus o Montmantell sí que es van veure afectades pels rumors de possibles talls perquè van decidir suspendre amb antelació els seus serveis de manera parcial o total.
En el cas de DirectBus, que no va oferir cap trajecte d’autobús cap a Barcelona ni a l’aeroport, encara no ha quantificat les pèrdues a causa de l’anul·lació dels viatges. El seu gerent, Bartumeu Gabriel, va explicar que van oferir bescanviar els bitllets per viatjar dijous o avui i, si no, també van donar la possiblitat de comprar el passi per a un altre dia o retornar-ne l’import. A última hora de dijous, Montmantell va decidir suspendre un total de vuit viatges: els tres primers trajectes en cada sentit de la línia Lleida-Andorra, així com el primer servei en cada sentit de la línia de Tarragona. Amb tot, des de la companyia van apuntar que molts usuaris, sobretot estudiants, havien decidit anticipar els seus viatges. Per la seva banda, el bus de La Seu no va patir cap afectació durant tota la jornada.
MENYS OPERACIONS A L’ESTACIÓ
El cap de l’Estació Nacional, Jaume Vidal, va afirmar que els busos van ser “més puntuals que mai”, beneficiats per la reducció del trànsit a les carreteres. Tot i això, Vidal reconeixia que el fet que DirectBus no operés va ocasionar “menys volum” d’operacions. “La gent s’ha anat espavilant d’una altra manera”, comentava el màxim responsable de l’Estació.
Malgrat tot, un dels sectors més perjudicats per la incertesa d’ahir és l’hoteler. El president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, va dir que entre el 15 i el 20% de reserves perdudes no es van recuperar. “No hem tingut reserves d’última hora i no hi ha d’haver cap repunt”, comentava el màxim responsable de l’entitat, que va afegir que tampoc hi va haver un augment de pernoctacions per a dijous a la nit, ja que “això suposaria quedar-se una nit més”. Per a avui, la previsió d’ocupació és del 80% i, de fet, Ramos explica que de cara a demà i fins a Nadal “pinten molt bé”. Ahir, l’ocupació es va situar al voltant del 50% mentre que en situacions normals hauria arribat a la forquilla d’entre el 60 i el 65%.
El CDR de l’Alt Urgell i l’ANC de la comarca van fer una marxa lenta des de la Seu d’Urgell fins a Barcelona a les 5 del matí, i una marxa de torxes a les 20.30 hores. En els últims dies, les dues entitats van haver de desmentir informacions publicades en xarxes en què es deia que volien tallar la frontera del riu Runer però a dins del Principat.