Reportatge
Coixí andorrà a Boston
Aprofitar la llana d’ovelles andorranes a través d’un producte que sigui, alhora, un homenatge a la cultura ramadera, a la tradició. Amb aquest objectiu ha nascut el coixí de pastor que aquest cap de setmana s’ha mostrat en una fira a Boston, als Estats Units.
La idea és recuperar i crear producte amb materials propis del territori, de la muntanya, no volem vendre molta, molta quantitat, però sí que volem ser sostenibles econòmicament i bàsicament viure de les vendes.” Així explica Albert Gomà la filosofia de Vital, el projecte que ha fundat i la primera iniciativa del qual és un coixí inspirat en el que usaven els pastors, elaborat amb llana d’ovelles andorranes, i que ja ha traspassat fronteres.
Gomà se l’ha endut als Estats Units, a l’estat de Massachusetts, a una fira organitzada per una ONG americana que promou les cultures minoritàries al món. El 16 i 17 de desembre van estar a Cambridge i aquest cap de setmana al Prudential Center de Boston. L’experiència ha estat del tot positiva. “La venda i la rebuda ha estat molt bona”, remarca Gomà, que destaca que aquesta zona dels Estats Units es caracteritza per una renda elevada i un nivell acadèmic alt, i que a més el producte ha pogut entrar en contacte amb persones de molt diversa procedència, amb la qual cosa amb un públic més predisposat a entendre el projecte i compartir-lo. “Em permet fer un testeig de mercat bastant bo”, remarca el creador, que afegeix que la voluntat no és vendre quantitat sinó qualitat i a un preu en consonància. Són 63 euros.
El coixí s’ha elaborat amb els vellons de les ovelles que són xollades. “Una fibra natural”, recorda Gomà, amb la qual “la població de la muntanya s’ha vestit, des de sempre, per protegir-se del fred i n’ha fet matèria indispensable per a un bon jaç”. La llana s’ha condicionat i rentat a Lleó i el mateix Gomà ha omplert els coixins, que han cosit modistes d’Andorra. El disseny, de Vicenç Santamaria, s’ha inspirat “en la cultura dels pastors” i és una manera de “recuperar la llana” i també “la cultura” i donar-li una nova funcionalitat. “Posar-ho al coll, a l’esquena, meditar, transportar-lo a la muntanya, les funcionalitats són tantes com vulguis donar-li.” En la creació del coixí de pastor ha col·laborat Sergi Mas, dissenyant-ne una cal·ligrafia, i Gomà destaca la cooperació de l’Arxiu Nacional i la Fundació Julià Reig, que han cedit fotografies històriques per exposar durant la fira. Una mostra que Gomà ja coneixia. “Vaig acompanyar en una altra edició altres artesans i aquest cop vinc amb producte propi.” Per ara s’han fet un centenar de peces i “esperem tornar amb molt pocs”. Entre els compradors, persones del Japó i també l’Índia. Un coixí que no coneix fronteres.