Reportatge
D'Andorra a xef a Nova York
Éric Ripert, que va passar part de la infantesa a Andorra, és el xef de Le Bernardin, un icònic restaurant ubicat a Nova York que ha estat escollit el millor del món, segons la publicació especialitzada ‘La Liste’, i es declara fan del menjar tradicional del Principat.
Avui, Sant Esteve, a la gran majoria de llars andorranes hi haurà escudella per dinar, un plat tradicional que es complementa perfectament amb el fred que fa al Principat durant aquesta època de l’any. Els més golafres esperen amb ganes l’arribada del Nadal per poder tastar-la un any més. Un d’ells és Éric Ripert, el xef de Le Bernardin, un icònic restaurant de Nova York que ha estat escollit el millor del món, segons la publicació francesa especialitzada La Liste. El xef Ripert va passar gran part de la infantesa al Principat, una època que recorda habitualment durant les nombroses entrevistes que li fan. Ripert també recorda sovint la cuina sobre pissarra, una tècnica que va aprendre a Andorra.
El xef del restaurant amb tres estrelles Michelin va viure al Principat amb la família des dels 10 fins als 17 anys, moment en què va viatjar fins a París per plasmar en una cuina de la capital francesa els coneixements que va adquirir a l’escola culinària de Perpinyà des dels 15 anys. Els set anys al Principat van ser temps suficient perquè el xef mantingués un gran record d’Andorra. “M’estimo molt el país sencer. Des del temps que vaig passar a Andorra la Vella fins als pobles dels voltants. Recordo passejar pel Casamanya i després pujar uns pics més desafiadors o acampant al tercer llac de Tristaina. Van ser moments fantàstics”, afirma el xef de Le Bernardin, que també recorda el temps esquiant i pescant als llacs, així com els amics que va conèixer. Admet que no viatja “suficientment” al Principat. El cert és que passa el temps viatjant per tot arreu per feina.
Una de les més grans influències per al xef de Le Bernardin va ser el xef Jacques Quillacq, que va ser cuiner del restaurant Chez Jacques de la capital andorrana. “El xef Jacques va ser molt important per a mi i realment em va inspirar per ser xef. Estic molt agraït d’haver-lo conegut i haver passat moments tan inoblidables amb ell. Em va ensenyar molt i li ho estaré eternament agraït”, diu Ripert. Tot i el seu amor pel país i l’escudella, la influència d’Andorra no es veu reflectida a la carta de Le Bernardin, ja que es tracta d’un restaurant dedicat a la cuina de mar. Però recorda que “hi ha molts plats inspirats en la infantesa a Andorra en alguns dels meus llibres de cuina”. Així mateix, el xef va dedicar un dels capítols del programa a la cuina andorrana en el qual mostrava receptes de trinxat o d’esqueixada de bacallà. I el proper pas? Per què no oferir una bona escudella al bell mig de Manhattan?