Relacions bilaterals
França diu respecte a l'avortament que és un afer intern andorrà
L’executiu gal afirma que no li correspon decidir sobre la legislació que hi ha al Principat
El govern francès considera que el debat sobre la despenalització de l’avortament és un afer intern d’Andorra. En la resposta escrita a la pregunta adreçada per la diputada de la República en Marxa Laurence Gayte, l’executiu d’Édouard Philippe evita posicionar-se i al mateix temps afirma que “la legislació andorrana sobre la interrupció voluntària de l’embaràs correspon al primer cap de les autoritats i dels ciutadans del Principat”. En tot cas, París, que va publicar la resposta al butlletí oficial dimarts, afegeix que seguirà amb “atenció les futures evolucions” respecte a la qüestió i no amaga que en la seva acció diplomàtica defensa la igualtat entre els homes i les dones.
Al mateix temps, el govern francès afirma que està “profundament compromès amb els drets de les dones perquè tinguin l’accés universal als drets sexuals i reproductius”. La representant Laurence Gayte, de la circumscripció dels Pirineus Orientals, que va adreçar la pregunta el mes d’octubre passat, va remarcar en la seva pregunta que el 28 de setembre va tenir lloc una manifestació per demanar la despenalització de l’avortament i, al mateix temps, va recordar que el Principat és un dels “últims” estats d’Europa, conjuntament amb Malta, San Marino i el Vaticà, on la interrupció de l’embaràs és un delicte que està penat amb presó per a la dona i amb la inhabilitació per als metges que la practiquin. D’altra banda, Laurence Gayte també va alertar que les ciutadanes que volen avortar han d’anar a Espanya o França i que les que no poden assumir el cost, que oscil·la entre els 600 i els 1.000 euros, recorren a “mètodes poc segurs o clandestins”.
Aquesta, però, no és la primera pregunta sobre la qüestió de l’avortament a Andorra. A principi d’aquest mes, la diputada Mathilde Panot, de la França Insubmisa, va demanar al govern francès i al Copríncep, Emmanuel Macron, si actuaria per legalitzar la interrupció de l’embaràs a Andorra i “frenar” el “xantatge” del Vaticà, amb relació a l’avís que va fer la Santa Seu al cap de Govern, Toni Martí, sobre les conseqüències que implicaria la despenalització de l’avortament, “per evitar que no ho ratifiqui”.
EL “SILENCI” DE MACRON
Davant d’aquesta situació i del moviment de fitxes fet per part del Vaticà, Panot es va preguntar pel silenci de Macron. De fet, li pregunta al president de la República francesa si en cas que “el xantatge del Papa continuï preveu acompanyar el poble andorrà cap a la via republicana i a la reconquesta total de la seva sobirania per sortir definitivament del feudalisme i de la tutela estrangera”. En la introducció a la pregunta, Panot va afirmar que la sobirania del Principat és “limitada”. En els últims mesos, els mitjans de comunicació de França s’han fet ressò del debat sobre la qüestió de la despenalització de l’avortament a Andorra.