Política

L'oposició titlla de “fracàs” l'era Martí i d'“electoralistes” les noves mesures

Els partits qualifiquen “d’electoralistes” les mesures del cap de Govern per augmentar el poder adquisitiu de les famílies

L'oposició titlla de “fracàs” l'era Martí i d'“electoralistes” les noves mesuresFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Els partits van criticar ahir Toni Martí per l’anunci de mesures per limitar l’augment dels preus dels lloguers i per incrementar el salari mínim deu dies després de la manifestació de prop d’un miler de persones a la capital. En espera de concrecions sobre els plantejaments fets pel cap de Govern, les formacions, que són partidàries d’incrementar el poder adquisitiu de les famílies, consideren que l’executiu de DA ha reaccionat tard després de vuit anys de mandat de Martí i veuen en l’anunci un rerefons electoralista per evitar un futur desgast a les urnes.

El conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Joan Carles Camp explica que l’anunci de Martí és “la mostra més absoluta de les polítiques de DA”, que no han anat “gens ben encaminades”. El representant massanenc considera que l’executiu no ha estat capaç “d’anticipar-se” als esdeveniments. “Fa dies que la societat no es troba còmoda”, afirma Camp, que al mateix temps critica que l’executiu no hagi analitzat l’impacte de les decisions que ha pres.

“DESGAVELL I FALTA D’ESTRATÈGIA”

El conseller general dels Liberals Ferran Costa afirma que les propostes de Martí “demostren un cop més la manca de planificació, el desgavell i la manca de línies estratègiques del Govern de DA”. “Vull pensar que és la broma dels innocents d’aquest any i no una broma de mal gust”, ironitza Costa, que lamenta que l’executiu taronja no plantegés recentment presentar en el debat en comissió de la Llei de mesures urgents per a l’habitatge la proposta per limitar l’augment dels lloguers.

El president del PS, Pere López, va afirmar que “les declaracions del cap de Govern són la constatació directa del fracàs de les polítiques socials d’aquest Govern”. Amb l’anunci de dijous, López creu que Martí ha “desacreditat públicament” el candidat de DA, Xavier Espot, perquè ara “segurament li tocarà dir algunes coses contràries al que havia vingut defensant”. El candidat a cap de Govern pel PS diu que DA “improvisa” a causa del “supernerviosisme electoral”, i alerta de la possibilitat dels incompliments per part de Martí “perquè després de vuit anys ja sabem el que passa entre el discurs i les decisions”.

Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, considera que “les mesures per millorar la vida de les famílies sempre són benvingudes encara que siguin tard”, però es mostra sorprès que els plantejaments es facin a les acaballes de la legislatura. “És reconèixer un fracàs de vuit anys de la seva política”, diu Naudi, que alerta que “s’ha estat fraccionant la societat”. El representant comparteix un augment del salari mínim i el mitjà, però creu que s’ha de fer a través d’un acord conjunt entre empresaris i sindicats. “Això no es fa d’un dia a l’altre”, conclou. La consellera independent, Sílvia Bonet, alerta de la pèrdua de poder adquisitiu de les classes mitjanes i que això, de retruc, “posi en perill el mercat econòmic”.

Per la seva banda, el secretari general de DA, Esteve Vidal, admet el “neguit” de la ciutadania i aplaudeix les mesures anunciades per Toni Martí. Vidal apunta que una de les opcions és plasmar les propostes a través d’esmenes als pressupostos, que es troben en comissió i es podrien aprovar al febrer, i tampoc descarta presentar una llei d’extrema urgència i necessitat, que podria votar-se al Consell General 48 hores després de presentar el projecte a Sindi­catura.

ESCEPTICISME PER LES PROPOSTES

El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va acusar Martí de fer “propaganda electoralista” i va criticar que estigui a mans dels empresaris. “Farà el que digui la patronal”, va asseverar Fornieles.

Finalment, el president de la PIME, Marc Aleix, alerta del descontentament dels treballadors per la falta de poder adquisitiu. “Si la gent a casa no està contenta, quan ve a treballar tampoc ho està”, afirma.

tracking