energia

El 39% de l'energia consumida a Andorra prové de nuclears

Només un 10% es genera pel vent i un minso 2%, per plaques solars

El 39% de l'energia consumida a Andorra prové de nuclearsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’any 2017, i res no fa pensar que no passi el mateix el 2018, la major part de l’energia consumida a Andorra provenia de plantes nuclears. Concretament, un 39%. La raó és que més d’un 80% de l’electricitat que es ven a Andorra (l’any que tot just tanquem ha estat excepcional i el Principat ha generat el 24% de l’energia consumida) prové de l’estranger: d’Espanya i de França. FEDA compra l’energia que no pot generar a aquests dos països, part de la qual prové de les plantes nuclears. Espanya compta amb sis plantes i vuit reactors, i la nuclear suposa el 22% de l’energia generada al veí de sud. França té en funcionament una seixantena de reactors i genera el 75% de l’electricitat usant aquest tipus d’energia. És a dir, que la major part de l’electricitat que ven el veí del nord a Andorra és d’origen nuclear.

L’energia hidràulica, que és la que Andorra genera majoritàriament, es porta el segon tros del pastís quan es parla de l’origen de l’electricitat consumida al Principat. Suposa el 22% del total. La resta prové un 12% de plantes de generació d’energia per gas; un 10% és de producció eòlica i un 8% es genera en plantes de carbó. Un 6%, bona part de la generada a la planta de tractament de residus de la Comella, prové de la valorització, mentre un 2% es genera mitjançant plaques solars i un 1% amb fuel. Un dels objectius de FEDA per als propers anys és augmentar la producció d’energia elèctrica renovable i la producció de calor dins del país.

De l’energia que FEDA va distribuir el 2017, 471 GWh provenien de les importacions de França i Espanya, 85 GWh de producció de la central hidroelèctrica, 17 GWh de producció del centre de tractament de residus i 4GWh de producció de la central de cogeneració.

L’objectiu per als propers anys, segons el pla d’inversions de FEDA, és que el 33,74% del total de l’energia consumida a Andorra provingui de les renovables. Per això es vol construir la segona xarxa de calor urbana a Andorra la Vella aprofitant l’energia de Ctrasa, ampliar la xarxa de calor de Soldeu fins a la zona de Soldeu i construir la del Pas de la Casa.

tracking