DENÚNCIA PER ABUSOS

El detingut no va participar a l'agressió sexual de la Seu

La denunciant va reconèixer tres dels presumptes atacants, un dels quals el detingut, però va explicar que el noi no va participar en els tocaments

El detingut no va participar a l'agressió sexual de la SeuARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La noia de 19 anys que va denunciar l’agressió sexual que hauria patit la nit de Nadal en un local d’oci de la Seu d’Urgell va identificar tres dels sis presumptes participants. Un dels quals l’únic detingut, resident a la Seu d’Urgell però de nacionalitat andorrana. Sobre l’arrestat, però, va explicar que si bé era al lavabo de noies de l’establiment –el lloc on es van produir els fets– no va participar en els tocaments de què hauria estat víctima. Així ho recull la interlocutòria emesa pel jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell el dia 28 passat, en què es dicta la llibertat sense fiança per al jove però se li imposen mesures cautelars. Entre d’altres, la prohibició d’abandonar territori espanyol i la d’atansar-se a la víctima. La jutgessa ho justifica per la gravetat dels fets que, afegeix, podrien ser qualificats com a delicte d’agressió sexual.

La resolució judicial recull que la declaració de la víctima “ha estat contundent” i que “ha reconegut sense cap gènere de dubte tres de les sis persones que van intervenir”, així com el que hauria fet cadascun d’ells. Segons fonts properes al cas, la víctima els coneixia. Respecte al cas concret del detingut, la denunciant el situa al lavabo en el moment de la presumpta agressió malgrat que el jove ho va negar. Sí que va admetre que era a la discoteca. Per a la jutge, però, la versió de la víctima encaixa amb la dels testimonis i per “protegir-la” va decidir adoptar un seguit de mesures. El detingut no podrà acostar-se a la denunciant a menys de 50 metres i li queda terminantment prohibit comunicar-se amb ella. Tanmateix, atesa la gravetat dels fets i la pena prevista pels mateixos, la jutgessa conclou que es fa necessari garantir que l’arrestat (amb qualificació d’investigat) no pugui defugir l’acció judicial. Per això, se li ha retirat el passaport i prohibit abandonar territori espanyol, i se li ha imposat l’obligació d’acudir cada dia 1 al jutjat del lloc on es trobi. No s’ha atès l’argumentació de la defensa, que al·legava que la prohibició de sortida de territori espanyol seria una mesura desproporcionada atès que la Seu d’Urgell està a tocar d’Andorra i es troben en una mateixa unitat geogràfica.

Els altres cinc denunciats

Respecte als altres cinc denunciats la situació difereix perquè resideixen al Principat i, si s’escau, la detenció l’hauria de practicar la policia andorrana, prèvia petició de les autoritats veïnes. Però fonts del cos d’ordre van assenyalar ahir que no havien rebut cap comunicació formal amb relació al succés. Una altra opció és que els mossos puguin controlar-los en territori espanyol. La policia catalana va assenyalar ahir que la investigació seguia el seu curs. Tots sis denunciats ronden la vintena d’anys.

Van ser col·lectius feministes de la Seu d’Urgell els que van denunciar públicament els fets ocor­reguts durant la nit de Nadal dilluns passat, tot criticant “la societat patriarcal que ens criminalitza”.

LES ASSOCIACIONS FEMINISTES CONDEMNEN EL FET DENUNCIAT

Associacions feministes d’An­dor­ra com Stop Violències i Acció Feminista s’han afegit a condemnar els fets denunciats pel Col·lectiu Feminista Alt Urgell, el Col·lectiu Huldra i Arran Alt Urgell. La presidenta d’Stop Violències, Vanesa M. Cortés, va expressar “tot el suport a les companyes de la Seu d’Urgell”. “Evidentment ho condemnem i estarem atentes per fer les accions mediàtiques que siguin necessàries. Tan bon punt sapiguem qui són, ho farem”, va assenyalar Cortés. “El fet que els cinc agressors siguin d’Andorra fa que estiguem en col·laboració i coordinació amb elles”, admet Cortés, que recorda que des d’Stop Violències sempre s’ha dit que a Andorra tenen lloc agressions masclistes. “Vam fer un projecte per fer visible que al Principat tenim agressions sexuals i violacions, com passa als països veïns”, manifesta la presidenta d’Stop Violències, que com a associació ha estat present a diferents celebracions del país per recollir casos d’agressions sexuals. “A Andorra sempre hem marxat a fora a fer coses que no ens atrevíem a fer per mantenir la reputació al país”, manifesta Cortés, que assenyala que és “significatiu” que un grup d’homes “necessitin fer això per divertir-se”. “Ens copsa que passi això”, afegeix Cortés, que va posar de manifest la impunitat existent al Principat. D’altra banda, la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, va manifestar que “qui passi la línia vermella en situacions com aquesta es trobarà amb una denúncia”. Escoda considera que “la gent ha d’anar prenent consciència del que és tolerable i el que no”, i que “cada vegada tenim més clar el que no es pot tolerar”. “La prova és que cada vegada la gent perd la por a denunciar”, afirma la presidenta d’Acció Feminista. “Si es denuncia és que s’ha patit quelcom desagradable”, va sentenciar.

tracking