Els pisos dels no residents buits són entre 1.000 i 1.500
Un càlcul aproximat sobre la base dels registres i les factures de serveis indiquen que hi ha més d’un miler de segones residències d’espanyols
Els pisos buits dels no residents, fonamentalment espanyols, es trobarien entre els mil i els mil cinc-cents, segons els càlculs que s’han fet de forma extraoficial. La falta de registres de la propietat fa que no es pugui saber amb certesa quina és la xifra. Les aproximacions respecte al nombre d’habitatges provenen de les fonts d’informació com les factures de serveis, com ara llum o telèfon, i els impostos que es paguen. La pràctica totalitat d’aquests pisos es troben buits després de l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació. Cal recordar que Espanya manté encara l’anomenat formulari 720, que obliga a pagar fins a un 150% del valor del bé no declarat. Aquesta penalització, però, ja ha estat considerada il·legal per la Unió Europea i s’està en espera de com la variarà el Govern de l’Estat veí. En no poder tenir comptes al seu nom, la major part dels propietaris van optar per tancar els pisos i no deixar cap vincle de servei que donés peu al fet que la seva informació sigui traslladada a les autoritats tributàries espanyoles.
Aquest conjunt d’habitatges buits és un dels pocs elements tangibles per treure pressió al mercat del lloguer. La falta de vivendes d’arrendament ha arribat per l’increment de població, però no és el factor fonamental perquè abans de la crisi el nombre d’habitants era el mateix i no hi havia una mancança tan gran d’apartaments per arrendar. Hi ha dos factors que han provocat escassetat d’oferta al mercat. El primer, el trasllat com a apartaments turístics de paquets sencers de pisos. I aquí hi han entrat tant els homologats com els que es lloguen en negre a les pàgines web. El segon motiu de la falta d’habitatges és que una part important d’aquests més de mil pisos de no residents estaven en el mercat de lloguer, normalment des de la crisi, i de cop i volta i a mesura que han anat vencent els contractes els propietaris han decidit tancar-los per evitar els problemes amb Hisenda.
El Govern treballa per intentar buscar una solució de compromís respecte als no residents amb propietats a Andorra. Tot i que actualment s’està esperant a veure si el canvi previst a la legislació espanyola pot fer aflorar de nou aquestes vivendes. Les opcions amb les quals es treballava passaven per la possibilitat d’aconseguir algun tipus de moratòria amb organismes internacionals tenint en compte la difícil situació del mercat de lloguer a Andorra. L’executiu és conscient que el paquet de mesures que es va aprovar només podrà tenir incidència a mitjà termini, quan la urgència del mercat i el malestar social que provoca s’estan patint ara mateix. I més de mil pisos alleugeririen molt la pressió.
RECOLLIDES 4.165 SIGNATURES CONTRA L'AUGMENT DEL LLOGUER
La iniciativa per instar el Govern que impedeixi que s’apugin els preus dels lloguers i perquè no es prohibeixi tenir animals domèstics als pisos arrendats ha aconseguit arribar a les 4.165 signatures. La petició s’ha realitzat a la pàgina web Avaaz.org per a peticions de la comunitat. L’objectiu dels impulsors és arribar a les deu mil signatures. Cal destacar que en la queixa també s’inclou la denúncia del comportament del saig respecte a les persones arrendatàries. El problema amb el saig que se cita, que no especifica si és un cas individual o col·lectiu, fa referència a una acusació d’assetjament a llogaters amb contracte en vigor. També s’anuncia que les firmes –es pressuposa que un cop arribat a l’objectiu de les deu mil– seran aportades a Govern perquè prengui mesures. El text de la petició indica (amb les correccions ortogràfiques i de sintaxi necessàries) que “estem patint molt les pujades dels lloguers i la creació del saig. O la prohibició d’animals als nostres pisos. Per aquests motius fem aquesta recollida de firmes. Volem un canvi de la llei on es prohibeix tenir gossos als pisos i, per suposat, volem que els lloguers tornin a estar en consonància amb el sou mínim establert. Volem una Andorra millor. Volem protegir-nos, protegir els nostres animals, fills i família. I no volem trobar-nos mai al carrer. Ni patint assetjament del saig per sortir del nostres apartaments que tenen un contracte. Per això demanem la firma. Sigues conseqüent que la unió fa la força i en el poble andorrà en tenim molta. Per tot el que he pogut veure últimament creo aquesta recollida de firmes que serà portada a Govern.