Funcionaris
Protesta del SEP contra la futura llei de la Funció Pública
El Sindicat d’Ensenyament Públic va aprovar en assemblea dur a terme la concentració un dia abans
de l’aprovació del text
Els afiliats del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) van aprovar per unanimitat, en l’assemblea celebrada ahir a Sant Julià de Lòria, dur a terme una protesta contra la llei de la Funció Pública dimecres vinent a les set de la tarda a la plaça on s’havia d’ubicar l’edifici The Cloud, a Andorra la Vella. Ho va anunciar el secretari general del sindicat, David García, en finalitzar l’assemblea. “L’únic que ens queda és el dret a pataleta i aquest evidentment sí que el volem exercir. Ens hem emplaçat a trobar-nos un dia abans de l’aprovació d’aquesta llei [...] davant d’aquest espai que ens ha deixat el Govern, amb 3,5 milions d’euros, The Cloud”, va assegurar García.
El secretari general del sindicat va fer una crida a tots els actors socials i col·lectius del Principat a sumar-s’hi i a participar en “una protesta social”. “Tothom hi està convidat. Aquells que vulguin venir seran benvinguts. Al final no és una protesta d’un col·lectiu particular d’un sindicat de l’administració pública, sinó que ja és una protesta global”, considera García, que recorda que el punt principal de la concentració serà protestar contra la llei de la Funció Pública, però afegeix que “no deixem de banda que fa unes setmanes ens vam reunir, vam fer una altra protesta i tant el SEP com d’altres sindicats, com ara el Sipaag, l’USdA i el SAT, hi vam participar. Per tant, entenem que és una demanda social de país i no només d’un sol col·lectiu”. Per aquest motiu, i tal com va succeir a la protesta del 16 de desembre, García va demanar “la participació de tots els col·lectius socials, gent gran i qualsevol col·lectiu que ens vulgui venir a donar suport perquè al final és una cosa de tots i per a tots”, va exposar.
“UNA LLEI MOLT RESTRICTIVA”
García es va mostrar indignat per una publicació del BOPA ahir mateix que assenyala l’entrada en vigor de la Llei de relacions laborals des de l’1 de gener passat, una situació de la qual, segons va explicar ell mateix, es va assabentat just abans d’entrar a l’assemblea. “Aquesta és una llei molt restrictiva, que ens demana el 50% dels nostres afiliats a l’hora de decidir una possible vaga. És una manera més de coaccionar qualsevol acció que vulgui dur a terme qualsevol sindicat”, assegura García, que afirma que és “impossible” per a qualsevol sindicat arribar a les condicions que es demanen per tenir el dret a fer vaga, i afirma que, amb aquesta situació, “el panorama canvia substancialment”.
SUPORT D’ALTRES COL·LECTIUS
Després de l’assemblea del SEP serà el torn del Sipaag, que es reunirà dimarts vinent per tractar el mateix tema. “Aquesta reunió serà oberta a tothom, als afiliats i als no afiliats”, va explicar Lluís Anguita, secretari general del Sipaag. Per la seva banda, Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, va afirmar que el que es decideixi a les assemblees del SEP i el Sipaag “serà el que farem tots”. “El que és clar és que hi haurà una gran mobilització per defensar els interessos dels funcionaris i els seus drets trepitjats pel Govern”, afegeix el secretari general de l’USdA. Guillem Fornieles, secretari general del SAT, manifesta que el que s’ha fet amb els funcionaris ha estat una “injustícia”, i assenyala que la llei de la Funció Pública no ha estat negociada, sinó que “ha estat imposada”. Finalment, Joan Seguí, portaveu de Podem, també afirma que des del partit es donarà suport al que es decideixi.
ELS PROFESSORS AFECTATS ACCEPTEN REPETIR L'EDICTE
David García també es va referir a la sentència que el Tribunal Constitucional va dictaminar fa unes setmanes, que deia que s’havia de repetir l’edicte del 2016 contra el qual una de les persones que va participar en el concurs va presentar un recurs. El secretari general del SEP va manifestar que els tretze docents que ja estaven exercint la tasca van acceptar repetir l’edicte, tal com assenyala la sentència. “Els nostres afiliats finalment, resignats, han acceptat que es torni a convocar un concurs públic en el qual ells ho han fet tot bé. Es van presentar a un concurs, van presentar la documentació necessària i van aprovar”, manifesta García, que assenyala que després de tres anys “s’està dient a aquests funcionaris que s’han de tornar a presentar a un concurs públic”. García va revelar que durant tot aquest temps han estat recolzant “moralment i econòmicament amb serveis jurídics” els tretze professors afectats. El secretari general del SEP va recordar que hi havia la possibilitat de seguir fent recursos, però que els docents afectats van decidir “que ja n’hi havia prou amb el calvari i que farien les proves amb l’esperança de tornar a ser funcionaris”. Pel que fa a l’edicte del 2018, García va anunciar que els afiliats van voler fer costat als candidats afectats i que el sindicat, per unanimitat, va decidir sufragar econòmicament les despeses que es podien derivar del procés.