França desmantella una xarxa que blanquejava diners al Principat
No declaraven l’IVA dels automòbils de luxe que venien amb factures falsificades
El servei nacional de la duana judicial de França ha desmantellat una xarxa de delinqüents que hauria defraudat uns 30 milions d’euros en el pagament de l’IVA de més de 3.000 vehicles de luxe. Es considera que la venda d’aquests vehicles hauria estat per un valor total de 178 milions d’euros en els cinc anys en què la xarxa ha estat operant. Una part dels diners defraudats s’havien ingressat en entitats bancàries a Andorra mitjançant transferències i després retornats en efectiu per passadors. El frau per a les arques franceses és de 30 milions d’euros i la investigació ha posat en relleu que els vehicles havien estat adquirits a Alemanya sense pagar impostos i que després eren revenuts a França sota la cobertura de factures falses ofertes per intermediaris ficticis.
L’impost, que sí que pagaven els compradors dels vehicles, era cobrat directament per la xarxa d’estafadors “mitjançant un complex procés de rentat de diners”, segons van indicar les autoritats duaneres franceses. Aquest sistema va permetre la repatriació a França de gairebé dos milions d’euros en efectiu. Els responsables de la xarxa pagaven comissions per transferir des d’empreses fictícies els ingressos de l’estafa en comptes bancaris d’entitats d’Andorra, Espanya, Anglaterra i Bulgària. Els diners tornaven en efectiu als estafadors a través de passadors des dels països on s’havien ingressat.
La investigació es va iniciar fa tres anys. Al juny de 2016, durant la primera fase operativa, diverses persones implicades en el frau ja van ser posades sota custòdia policial. Els serveis d’investigació, segons una nota del ministeri d’Interior francès, van interrogar 25 persones sospitoses d’estar involucrades a la xarxa, que tenia unes vint empreses fictícies a França, però també a Espanya, Romania, Lituània i la República Txeca.
Gairebé tres anys després, es van detenir els dies 12 i 13 de novembre de 2018 els últims membres d’aquesta organització. La principal cadena de subministrament d’aquesta xarxa fraudulenta es va localitzar als països de l’est i estava dirigida per un sol home que va ser arrestat el 17 de setembre a la zona de Tolosa. Van falsificar la facturació de més de 3.000 vehicles, van generar més de 178 milions d’euros en menys de 5 anys i va causar un dany estimat de prop de 30 milions euros per a l’Estat”, indica el ministeri.