Andorra trasllada mil tones de brossa orgànica a l'Alt Urgell

La previsió és que la planta de Benavarre rebi un 20% més de residus el 2019

Andorra trasllada mil tones de brossa orgànica a l'Alt UrgellC. SANS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La planta de compostatge de Benavarre, a la comarca l’Alt Urgell, ha rebut durant el primer any de conveni entre el Govern i l’Agència de Residus de Catalunya un total de 1.063 tones de matèria orgànica procedent d’Andorra. La xifra s’ajusta perfectament a les previsions inicials del ministeri de Medi Ambient, encapçalat per Sílvia Calvó, que fixava en 1.000 les tones anuals a exportar.

Etiquetes:

Segons la tendència d’aquesta primera temporada, la previsió és incrementar en un 20% la xifra i tancar el segon any aproximant-se a les 1.200 tones d’orgànica. És la primera vegada que el Principat recicla la matèria orgànica dels grans productors i l’exporta, en aquest cas fins a la planta que gestiona la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet (MEU), que també tracta els residus orgànics de les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya.

Segons xifres facilitades per l’entitat gestora, la fracció andor­rana representa el 35% del total de matèria que tracta la planta. Per la seva banda, la fracció dels onze municipis catalans situats més al nord de l’Alt Urgell i que gestiona la MEU suposa el 49% del total, mentre que els dels vuit municipis del sud de la comarca, gestionats per la Mancomunitat Intermunicipal de Gestió de Residus de l’Alt Urgell Meridional (Migraum), suposa el 6%. El 10% restant procedeix de la comarca de la Cerdanya.

Quant al retorn del compost generat per la matèria orgànica que exporta Andorra i que preveu el conveni transfronterer, fonts de la planta van indicar ahir que el país veí no n’ha sol·licitat encara l’abonament.

La Cerdanya, per la seva banda, continua traslladant fins al Centre de Tractaments de Residus (CTR) de la Comella la brossa d’origen domèstic per ser incinerada. El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, va explicar que durant el 2018 han traslladat “prop de 9.000 tones”. El conveni transfronterer fixa un màxim de 10.000 tones. La comarca veïna té obert un nou concurs per adjudicar el transport dels seus residus. El preu de la licitació és de 41,5 euros per tona.

tracking