Punta d'activitat
Falta de llits a l'hospital per l'augment del nombre d'ingressats
L’augment de visites al servei d’urgències per patologies ‘hivernals’ i accidents d’esquí i la major necessitat d’ingressos ha provocat la falta de llits
L’augment del nombre de pacients ha provocat una sobresaturació hospitalària que s’ha traduït en falta de llits i que les estades a urgències hagin estat més llargues de l’habitual en alguns casos. Una situació que s’havia començat a normalitzar ahir. Per fer-hi front i absorbir la major necessitat d’ingressos es van habilitar catorze llits més a l’hospital, passant de 89 a 103. La situació va ser especialment complicada dilluns, que ja és un dia que normalment augmenta el nombre de pacients, segons els facultatius: urgències va atendre prop de 163 pacients (30 dels quals pediàtrics), “massa visites pel volum d’altes, i això provoca un retard en l’ingrés que afortunadament es va absorbint però més a poc a poc que en d’altres períodes de l’any”, va explicar el cap d’urgències en funcions, Marcos Gutiérrez. El metge va posar en relleu que es tracta d’una situació derivada del període en què estem perquè malgrat que no ha arribat l’epidèmia de la grip sí que s’ha produït un augment d’afeccions respiratòries (entre els afectats força gent gran, amb quadres més complexos) i un major volum d’urgències traumatològiques per la pràctica de l’esquí.
La falta de llits d’hospitalització va provocar que alguns pacients haguessin de passar més hores en un box d’urgències i en algun cas més d’un dia. Gutiérrez va explicar que “s’intenta ubicar el pacient en la millor zona possible” i va recordar que un box d’urgències és assimilable a una habitació de planta, malgrat que va admetre que “no té el mateix confort”. “L’únic que ha d’estar moltes hores al servei d’urgències, però ja són habitacions d’observació destinades a aquest tipus de pacient”, va afegir-hi. Plens els boxs (n’hi ha catorze) també s’ha assistit pacients en lliteres als passadissos del servei, una situació que tampoc és inhabitual en aquesta època de l’any.
Temps d’espera
El facultatiu va recordar que “no hi ha hagut cap pacient que tingui criteris d’ingrés que s’hagi rebutjat, l’únic que l’ingrés es retarda”. Ahir al migdia la situació s’havia començat a normalitzar, malgrat que, pel que fa a les atencions a urgències, “ens movem en xifres molt similars” a les del dia anterior, va assenyalar Gutiérrez. Però “la situació dels ingressos ha anat millorant i han pogut anar pujant [pacients]”. Encara, però, es donava la situació de pacients en una llitera al passadís.
Respecte a les esperes per ser atès a urgències, el metge va exposar que “ens movem en temps acceptables, respecte de l’any passat s’han disminuït bastant i són temps adequats al tipus de patologia”. Entre els afectats per patologies considerades lleus el temps d’espera se situa en “una o dues hores”.
Entre qui sortia ahir pels volts de les dues de la tarda del servei hi havia qui s’ho prenia amb filosofia però també qui es queixava, després d’haver estat esperant dues hores per una d’aquestes patologies considerades lleus, de la necessitat de més metges per pal·liar aquestes situacions. Però respecte a la quantitat de recursos humans, la situació actual difereix força de la que es vivia l’hivern passat i que va acabar amb la denúncia pública dels professionals respecte a les condicions precàries en què estaven treballant. “Hem aconseguit millorar el nombre de personal i sobre aquesta base hi ha una millora en l’àmbit assistencial”, va dir Gutiérrez, que va recordar que “les exigències són les mateixes” però que no hi ha una sobrecàrrega sobre un mateix professional.
Ara estan treballant sis facultatius en el torn de dia i tres en el de nit. L’hivern passat, com a conseqüència de les mancances de la plantilla, en una guàrdia hi havia quatre metges. El facultatiu va indicar que el volum d’espera actual s’explica pel volum de pacients i que encara que hi hagi més recursos per atendre’ls “aquests pics no els pots evitar”.
Les puntes
Però els pics hivernals encara poden ser majors, va recordar Gutiérrez. Si la mitjana de pacients que pot atendre el servei se situa entre 100 i 110 diaris, a l’hivern pot augmentar més enllà dels 160 (com ja va succeir dilluns), però també, en jornades més excepcionals, fregar els 200. Les puntes més importants de feina se solen donar durant el mes de febrer, va comentar el responsable d’urgències en funcions. Gutiérrez va manifestar que aquesta mena de situacions no difereixen de les que es produeixen en d’altres hospitals en aquesta època. “És una situació pròpia de l’hivern”, va insistir.