La caiguda del preu del petroli a final d'any deixa l'IPC del 2018 en el 0,7%
Els diners que s’estalviaran al pressupost del 2019 pagaran les accions de millora del poder adquisitiu
L’índex de preus al consum (IPC) del 2018 se situarà finalment en el 0,7%. Ho va anunciar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, a la roda de premsa posterior al consell de ministres en què l’executiu va donar llum verd a algunes de les mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania que estaven vinculades a aquest índex. L’executiu havia calculat que l’IPC a final del 2018 seria de l’1,7%, però el descens en el preu del petroli dels darrers mesos de l’any ha rebaixat en un 1% les previsions del Govern. “Andorra és un país molt interrelacionat econòmicament amb els seus veïns i els productes vinculats amb els carburants i el petroli hi tenen una incidència molt gran”, va dir Cinca per justificar l’error en el càlcul, que va recordar que tant a França i Espanya, com al conjunt de la Unió Europea, l’IPC ha estat inferior al previst. Concretament, al veí del nord s’ha tancat l’any amb un increment del cost de la vida de l’1,6%, el mateix que la mitjana dels països de la Unió Europea, i al veí del sud amb una pujada de l’1,2%.
Cinca va explicar que els diners que s’estalviaran de les partides del pressupost 2019 vinculades a l’IPC es destinaran a sufragar les mesures adoptades recentment per l’executiu per incrementar el poder adquisitiu dels ciutadans.
Conegut de manera definitiva l’IPC del 2018, el consell de ministres va aprovar ahir el decret que fixa el salari mínim horari interprofessional a partir del dia 1 de gener del 2019 en 6,06 euros l’hora. Per a l’any 2019, el salari mínim horari interprofessional s’incrementa un 3,2% a comptar de l’1 de gener, situant-lo en 1.050 euros.
Cinca va explicar que aquest nou decret de salari mínim, un cop aprovat el paquet de mesures que tenen com a objectiu millorar la capacitat adquisitiva, ajudarà a l’objectiu d’anar equiparant progressivament el sou mínim al cost real de la vida. El ministre de Finances va recordar els increments accelerats del salari mínim que s’han aplicat des de l’inici de la legislatura, i que han permès passar dels 962 euros del 2015 als 1.050 del 2019. Així, “es dona compliment al compromís electoral de respectar la recomanació del Consell d’Europa de situar el sou mínim al 50% del salari mitjà”.
Més de 3.000 beneficiats
El portaveu del Govern va afegir que l’augment del salari mínim interprofessional té efecte en més de 3.000 persones, que són les que cobren sobre la base del sou mínim, ja sigui amb una jornada completa o parcial. A més, va recordar Cinca, incrementar el salari mínim també té efecte sobre les prestacions socials que repercutirà en més de 1.100 persones.