Standard & Poor's manté el ràting d'Andorra en BBB/A2
El manté en BBB/A-2 i insta el país a tancar un acord amb la UE o entrar a l’FMI per apujar-lo
L’agència de qualificació Standard & Poor’s referma el ràting d’Andorra i el manté en BBB/A-2 amb una perspectiva estable. En la nota feta pública la matinada de dissabte, els avaluadors destaquen el creixement econòmic del Principat, l’evolució positiva del PIB real i l’aplicació de polítiques fiscals prudents. Igualment, el convenciment que l’executiu que surti de les pròximes eleccions continuarà amb l’agenda de reformes d’Andorra i el procés de negociació amb institucions internacionals ha portat l’agència de qualificació a mantenir el ràting del Principat per tercera avaluació consecutiva. Tot i això, els avaluadors alerten del fet que les eleccions generals de l’abril podrien retardar la conclusió de les negociacions amb la Unió Europea (UE) o el Fons Monetari Internacional (FMI).
I és que un dels aspectes que podria apujar la qualificació d’Andorra és, segons Standard & Poor’s, completar aquestes negociacions, sobretot pel fet que entrar a l’FMI permetria al Principat “accedir a finançament puntual en cas de crisi”. L’agència també avaluaria positivament una millora en la disponibilitat de dades estadístiques. En l’informe es tenen en compte els esforços del Govern per reforçar els seus serveis estadístics i l’aprovació del Pla estadístic 2019-2021.
En la banda negativa, els avaluadors adverteixen que un rendiment de l’economia per sota de les expectatives o l’augment dels riscos del sistema financer portarien a una baixada del ràting. En el primer cas, l’agència preveu que el producte interior brut del Principat s’incrementarà de mitjana un 1,3% en el període 2019-2020, arrossegat pel creixement de l’economia dels països veïns: Espanya i França.
ADVERTÈNCIA AL PRÒXIM GOVERN
Standard & Poor’s posa en relleu que en els vuit anys de Govern de l’executiu de Toni Martí s’han assolit “importants progressos” en l’alineació amb els estàndards internacionals i concretament en la transposició de normativa europea en relació amb el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme i del sistema financer. Tot i això, els avaluadors esperen que el Govern que surti de les pròximes eleccions generals “continuï convergint als estàndards globals d’informació financera i supervisió”. La nota també assenyala com a fita l’anunci de l’eliminació d’Andorra de la llista de jurisdiccions no cooperatives fiscalment i la ratificació que els règims especials del Principat no es poden considerar perjudicials.
Quant als aspectes més negatius, Standard & Poors assenyala la dependència de l’economia andorrana dels sectors turístic, comercial i financer i del veí espanyol. “La dependència amb Espanya és particularment rellevant”, ja que aquest Estat “és la principal font d’informació del país, de visitants i el client clau en els seus serveis financers”. Igualment recorda que la meitat de les exportacions d’Andorra van a Espanya i que el 64% de les importacions provenen d’aquest país. Alerten que no veuen probable una diversificació significativa de l’economia en els propers anys.
Quant a les finances, preveuen que els superàvits fiscals del Govern superin el 2%, que el PIB mitjà fins al 2020 augmenti el rendiment general del deute de l’Estat, i que els comuns continuïn tenint beneficis amb l’ajut de més transferències de l’executiu que els permeti finançar les creixents despeses de capital. Igualment, preveuen que les inversions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social continuaran tenint benefici, fet que impulsarà les reserves del fons de pensions de jubilació.
Respecte al sistema financer, la nota d’Standard & Poor’s considera superat el sotrac que va comportar la intervenció de Banca Privada d’Andorra el març del 2015. El sector financer “s’ha estabilitzat”, assenyalen, tot i que adverteixen que “qualsevol crisi bancària podria tenir repercussions per a l’economia local i afectaria el pressupost del país amb un increment del deute”. I és que recorden que el sector financer aporta el 20% del PIB i que dona feina a un 5% de la població. “El país és molt vulnerable amb qualsevol possible turbulència en aquest sector”, diuen. Destaquen que les autoritats i els bancs andorrans continuen millorant la gestió de riscos i les polítiques de supervisió.