Dues dècades d'activitat
La Fundació Julià Reig celebra els 20 anys de la seva creació
La Fundació Julià Reig va celebrar ahir el vintè aniversari fent balanç dels projectes que ha impulsat en aquest temps
La Fundació Julià Reig, institució que ha tingut un paper molt actiu en l’evolució de la societat andorrana, va celebrar ahir al Museu del Tabac el vintè aniversari, motiu pel qual el seu fundador, l’excap de Govern Òscar Ribas Reig, i la seva filla i presidenta de l’ens, Déborah Ribas, van fer un balanç de l’activitat que ha desenvolupat durant aquestes dues dècades. L’entitat ha invertit, des de la creació, l’any 1999, catorze milions d’euros en projectes de caràcter social i cultural, de recerca i de cooperació internacional, entre els quals hi ha el Museu del Tabac, l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), la fundació Muntanyencs per l’Himàlaia o els projectes d’emprenedoria social que desenvolupa al Principat.
Òscar Ribas va impulsar la Fundació Julià Reig com a institució de caràcter privat i sense ànim de lucre, amb un fons inicial de tres milions d’euros, i tenia com a finalitat contribuir al desenvolupament d’Andorra “com a país modern, obert al món i a la vegada respectuós amb els seus valors històrics”. Així ho va expressar Déborah Ribas en la presentació del balanç dels vint anys de l’entitat, on el seu pare va explicar que porta el nom de Julià Reig en homenatge a qui va ser conseller general i síndic general entre els anys quaranta i els setanta. Julià Reig va promoure reformes importants, com ara la creació de la seguretat social, l’obertura d’Andorra a l’exterior i el decret dels Coprínceps que va desembocar en la Constitució l’any 1993. En l’àmbit empresarial va dirigir Tabacs Reig i va fundar Banca Reig l’any 1956.
Impulsor de projectes
La Fundació Julià Reig inverteix aproximadament 700.000 euros cada any en els seus projectes, els quals, segons va explicar Òscar Ribas, no lideren durant més de cinc anys. L’objectiu és assumir els riscos que comporten els primers anys de vida d’un projecte i intentar assegurar la seva perpetuïtat a partir de llavors. L’únic projecte que ha continuat en el temps sota la gestió de la institució ha estat el Museu del Tabac, l’obertura del qual va ser la primera decisió que es va prendre després de la seva creació. L’any passat, el museu va rebre 17.647 visitants en total, una xifra que, tot i ser lleugerament inferior a la del 2017, és molt superior a la d’anys anteriors, la qual cosa confirma la dinàmica de creixement. Arran d’aquestes xifres, Déborah Ribas va demanar més suport en matèria de promoció per part del Govern.
Una altra de les contribucions més importants de la Fundació Julià Reig a la societat andorrana va ser la creació de l’OBSA, el qual va sorgir d’un estudi realitzat per la institució l’any 2002. L’OBSA és un centre d’investigació que té com a objectiu la recerca aplicada en projectes relacionats amb la sostenibilitat social, econòmica i ambiental d’Andorra. En aquest sentit, Déborah Ribas va assenyalar en la presentació que el que pretén l’entitat amb l’OBSA és proveir de recursos les institucions, però sense influir en la seva línia d’actuació.
D’altra banda, la presidenta va destacar el projecte d’horts social que es va impulsar l’any 2001 amb el suport de tots els comuns i del qual es beneficien 150 persones. Més enllà de les fronteres del Principat, la Fundació Julià Reig ha contribuït a la millora de les condicions de vida de les persones de països d’Àsia i Amèrica. El projecte Música per Viure es va començar a desenvolupar l’any 2011 a Nicaragua impulsat per l’ens i la família Corominas Ribas. L’objectiu del projecte és aconseguir el desenvolupament social dels barris més pobres mitjançant l’ensenyament musical.
Al Nepal, la Fundació Julià Reig impulsa un projecte per ajudar els infants dels pobles més remots i pobres a obtenir una educació i contribuir així al desenvolupament de la zona. Aquests, juntament amb molts altres projectes com, per exemple, beques, ajuts a emprenedors socials o l’edició d’importants llibres i manuals per al país, constitueixen el camí recorregut d’una institució que encara té per davant moltes més aportacions per a la societat andorrana.
MESURES PER A LES DESIGUALTATS
Òscar Ribas va assenyalar, respecte al futur de la societat andorrana, que el “creixement sense límits” que experimenta el Principat està provocant desigualtats al país. En aquest sentit, l’excap de Govern apunta la necessitat de prendre mesures per evitar els efectes negatius de l’expansió econòmica i l’acord amb la Unió Europea com a prioritats en l’actualitat. Sobre aquest afer, Ribas recorda que ell ja va fer un apropament durant els seus dies com a cap de Govern i indica que aquest és un dels punts a tractar més importants per a la societat andorrana.