Els sindicats de bombers reclamen jubilar-se als 55 anys
Els presidents de l’ABA i d’A-118 van presentar un escrit al Govern perquè resolgui si es poden jubilar abans que la resta de cossos especials
Els sindicats de bombers van presentar ahir un escrit al departament de Tràmits del Govern perquè els aclareixin si poden acollir-se a la prejubilació als 55 anys, cobrant el 60% del sou, com estipula la legislació específica del cos de l’any 1990, o bé es confirmen les informacions “extraoficials” que els han fet arribar des de l’executiu i que els diuen que cap funcionari es pot prejubilar en virtut de la llei aprovada el 2014. Segons els presidents dels sindicats, Joan Torra (ABA) i Miquel Àngel Adran (A-118), aquesta legislació cita directament departaments com el de policia o el dels agents penitenciaris, però no el de bombers, de manera que no es donen per al·ludits. “Cap de les lleis vigents, ni la nova dels bombers del 2017 ni la 23/14 [jubilació de funcionaris] deroga de forma específica els drets que teníem antigament, com ara el de la prejubilació”, va dir Adran, que va afegir que “ara mateix, en teoria, ho podríem fer perquè no hem sabut trobar el lloc on queda derogat aquest dret”. Per la seva part, Torra va recordar que “som un cos especial i com a tal, les nostres lleis han d’estar derogades específicament i tàcitament, i això no va passar amb la prejubilació del nostre cos”.
Cap dels dos representants sindicals van amagar que aquesta demanda és només el pas previ per actuar, si cal, d’una manera més contundent, com ara recórrer a la justícia. “Nosaltres volem que se’ns respongui de manera oficial i quan la tinguem, decidirem com actuarem. És evident, però, que aquesta acció ens obre la via jurisdiccional per acabar a la Batllia”, va dir Torra.
Els sindicats es van mostrar decebuts perquè amb el canvi de legislació del 2017, la part que fa referència a la jubilació remet a la “23/14”, i amb aquestes condicions només 20 bombers podien acollir-se a la prejubilació. Són persones que fa més de 25 anys que estan en actiu o que els en falten cinc per arribar a l’edat de jubilació, però cap ha decidit acollir-s’hi perquè les condicions han empitjorat. “No es volen jubilar perquè el Govern els diu que els pagarà el 50% del sou, en lloc del 60% que defensem, i no els surt a compte”. A més, critiquen la lentitud amb la qual s’està desenvolupant el reglament de la normativa del 2017. Una altra situació que els preocupa és l’elevada edat mitjana que té el cos i que frega els quaranta-cinc anys. “Des de fa temps no entren joves i als nous edictes entren persones de més de trenta anys, i això crea un greuge intern”, va dir Torra, que va sentenciar “que la prejubilació és bona per a cos i agents”.
Finalment, el president de l’ABA va lamentar que el ministre d’Interior, Xavier Espot, no tingués la mateixa sensibilitat amb ells que Eric Jover amb els mestres, unes paraules a les quals Espot va contestar tot demanant temps perquè se’ls doni resposta a la demanda presentada. “Els serveis jurídics del Govern dirimiran si se’ls ha d’aplicar la llei aprovada la legislatura passada o el nou decret, per tant, em remeto al que s’acabi decidint.”
ESPOT NO VEU RECORREGUT PENAL A LA DEMANDA DEL SIPAAG
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va indicar que no veu recorregut penal a l’escrit de denúncia que dilluns va presentar el Sipaag a fiscalia perquè estudiï un possible delicte contra la Llei de Funció Pública pels càrrecs d’assessors. “Respecto plenament el que facin però des del meu punt de vista, li veig poc rerefons penal, a aquesta qüestió”, va indicar. Espot va afegir que “defenso la legalitat del personal de relacions especials”.