Habitatge

Propietaris de pisos augmenten ara el lloguer per evitar la propera congelació

Vila alerta que alguns amos estan apujant el preu del lloguer abans que entri en vigor la llei que congelarà els contractes

Propietaris de pisos augmenten ara el lloguer per evitar la propera congelacióSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Alguns propietaris estan augmentant el lloguer als inquilins abans que entri en vigor la mesura del Govern per congelar els preus d’arrendament durant el 2019. Com que la normativa, que només permetrà increments dels lloguers sobre la base de l’IPC, del 0,7%, serà efectiva quan s’aprovi el pressupost i aquest podria validar-se a mitjan febrer, els propietaris estarien aprofitant aquest temps de transició. Així ho va confirmar ahir el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, després de la tercera reunió de la comissió nacional per a l’habitatge. Vila va advertir que “els abusos segueixen existint”, i va concretar que després de l’anunci de l’executiu per prorrogar tots els contractes el 2019 “s’està començant a produir un petit moviment d’alguns llogaters que reben cartes o mostres d’intencions d’apujades”.

El Raonador, però, va subratllar que de moment ha rebut pocs casos d’aquesta índole i va demanar als propietaris que “s’adonin” que les cartes i les comunicacions que facin ara “seran com si no hi fossin” si el contracte té un venciment posterior a l’entrada en vigor de la norma. En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar que “un contracte s’extingeix en funció de la data que consti al mateix contracte”. Per tant, va continuar, les persones que es vegin perjudicades “per aquells que vulguin fer subvertir la realitat” tenen “l’empara de les institucions públiques i poden anar a la justícia”.

Sense caràcter retroactiu

Pel que fa als casos dels contractes que expiren abans que es doni llum verd al pressupost, Espot va reconèixer que el Govern no pot “evitar” possibles apujades de preus, atès que “les normes no poden tenir caràcter retroactiu” perquè s’estaria “incidint en la seguretat jurídica”. D’aquesta manera, el titular d’Afers Socials va lamentar que “és inevitable” trobar alguns casos de propietaris que davant l’anunci de la mesura optin per renovar el contracte apujant l’arrendament, si bé va matisar que molts d’aquests ho haurien fet “independentment de la mesura”. Des de l’AGIA, el president, Jordi Galobardas, va refermar el compromís dels immobiliaris contra els abusos, tot i que va apuntar que “són minoritaris”. “Realment si hi ha casos abusius pensem que no és cor­recte i no els felicitarem precisament”, va sentenciar.

En paral·lel, Xavier Espot va congratular-se per la presència de membres de l’Institut d’estudis regionals i metropolitans de Barcelona durant la reunió d’ahir, en què van exposar algunes de les mesures que s’estan implantant a l’àrea metropolitana catalana. En concret, el ministre es va referir a l’establiment d’un índex de preus de referència del lloguer. En aquest punt, Espot va afirmar que fixar aquest índex a Andorra seria “factible” en cas que es fes servir “com a referència” a l’hora de signar nous contractes o, fins i tot, per subvencionar qui respecti aquest hipotètic índex. Per contra, Espot va rebutjar un índex de referència que actués com a topall, ja que “establir preus mínims o màxims que siguin d’obligat compliment desincentiven el creixement”.

D’altra banda, preguntat per la proposta d’Eusebi Nomen per crear un fons nacional d’habitatge per desbloquejar pisos atrapats per l’intercanvi fiscal, Espot va considerar que “pot ser una solució més”. “Jo crec que l’hem de valorar i l’hem d’estudiar amb atenció”, va dir. Ara bé, el ministre va advertir que potser és una qüestió que “posi en entredit el fet que ja no pertanyem a la llista de paradisos fiscals”. Per aquest motiu, Espot va argumentar que “és tan fàcil com sotmetre aquesta proposta a l’OCDE”, i va demanar a Nomen que l’hi faci arribar “si realment creu que pot ser útil”.

tracking