Política

Espot planteja apujar un 9,6% en 3 anys les pensions baixes

El ministre d’Afers Socials ho proposa com a contrapartida a la tretzena paga, que descarta pel risc d’augment del dèficit de la CASS

Espot planteja apujar un 9,6% en 3 anys les pensions baixesFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va obrir la porta ahir a apujar les pensions mínimes fins a un 9,6% en els pròxims tres anys. En la sessió de control al Govern que va tenir lloc ahir al Consell General, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va proposar aquesta mesura com a possible contrapartida a la la tretzena paga, que l’executiu ha descartat perquè afirma que és inviable econòmicament. D’aquesta manera, la proposta del candidat de DA a les eleccions generals és repetir en els pròxims dos exercicis l’increment del 3,2% per a pensionistes que han cotitzat un mínim de 25 anys que ja s’aplicarà aquest any per evitar que la branca de jubilacions de la CASS es vegi afectada.

“Si apliquem aquesta mesura durant dos anys més, estem parlant d’un augment del 9,6% de pensions inferiors al salari mínim, crec que haurem superat l’efecte que tindria introduir una tretzena paga”, va dir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, que va afirmar que la proposta es vincularia a través d’una partida als pressupostos, com ja es farà amb l’augment previst aquest any, fet que permetrà “no accelerar el deteriorament del sistema de pensions”. De fet, Espot va alertar que l’impacte d’una tretzena paga per als pensionistes tindria aquest any un cost de 4,2 milions d’euros, una xifra que podria arribar fins als 8,5 milions d’aquí a vint anys.

A LES PORTES DE LA CAMPANYA

El candidat de DA va explicar aquesta mesura en resposta a una pregunta del conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) i candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, amb qui va mantenir un intens debat, com a preludi de la pròxima campanya electoral. Espot va recriminar a López de fer un exercici de “mimetisme” per proposar una mesura que es fa servir en altres països com Espanya o Portugal. López, però, va recordar al ministre que la proposta la va canalitzar el partit després de la demanda del Raonador del Ciutadà i de la Federació de la Gent Gran.

López, que va alertar que hi hauria uns 6.000 jubilats que estarien cobrant per sota del salari mínim després d’haver treballat durant 30 anys, va acusar Espot de donar xifres per “magnificar” i de voler atribuir al PS, que comparteix la via dels pressupostos per aprovar una tretzena paga, “un desfalc” als comptes de la Seguretat Social. Al seu torn, Espot també va retreure a López de voler mostrar-se “infal·lible”. “Això és un defecte molt gran per a algú que té la pretensió de liderar el país”, va etzibar el ministre d’Afers Socials.

Preus concrets del 2018

El conseller general del PS també va mantenir un debat intens amb el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, per les dades sobre el cost de l’habitatge de lloguer de l’any passat. López, que alhora va protagonitzar un frec a frec amb la ministra Eva Descar­rega pel col·lapse dels servidors informàtics i per la presumpta contractació de càrrecs especials a l’administració com a directors, va criticar la falta de celeritat de l’executiu per publicar els estudis. A més, va anunciar que presentarà una moció al Consell per instar el Govern a publicar un estudi detallat sobre la situació actual del mercat de l’habitatge. L’objectiu de la demanda, que amb tota probabilitat es votarà al ple de la setmana que ve, és que el grup parlamentari de DA, que té la majoria a l’hemicicle, es posicioni a favor de la moció per empènyer el Govern taronja a tirar endavant els informes.

Jordi Cinca va explicar que les dades per tenir una radiografia de la situació actual s’obtindran gràcies a l’enquesta de pressupostos familiars del 2018, que encara s’està elaborant. El portaveu va criticar López per ser “oportunista” i “jugar a confondre” entre les diferents enquestes realitzades pel Govern, i va assegurar que l’executiu està treballant per fer una “anàlisi concreta i específica sobre l’evolució” dels arrendaments. López va retreure a l’executiu el retard i no haver tingut “visió” per fer els estudis amb anterioritat. “Fa dos anys que se’ls està alertant de la qüestió”, va manifestar.

Preguntes

El Govern ha descartat construir un pàrquing sota de la perllongació del vial de Sant Julià per motius de seguretat. Unió Laurediana-Independents de la Massana van lamentar que tampoc es construeixi la rotonda d’accés al carrer Isidre Valls.

Els consellers Carles Naudi i Rosa Gili van criticar el Govern per relativitzar el cost del treball previst de The Cloud amb els 28

milions de plusvàlua de les accions de MásMóvil.

Eva Descarrega va assegurar que no hi va haver incidències greus per la caiguda del sistema informàtic la setmana passada, que va impedir fer alguns tràmits.

tracking