Un Principat 'enganxat' al tabac
El Govern de DA no ha pogut rebaixar el pes de la recaptació de la taxa per la importació en el total dels ingressos de l’Estat
La duana va recaptar l’any passat 107,3 milions d’euros en concepte de taxa a la importació del tabac, una xifra molt similar a la dels darrers exercicis, quan es van ingressar 106,8 milions el 2016, i 106,7 l’any 2017. Aquestes xifres confirmen el pes que els ingressos per les taxes per la importació de tabac tenen als pressupostos de l’Estat. En els darrers que ja s’han tancat –els comptes del Govern dels exercicis 2015, 2016 i 2017–, la recaptació per aquesta taxa ha suposat el 25% de la totalitat dels ingressos de l’Estat. Els 107,3 milions d’euros recaptats l’any passat també suposarien el 25% dels diners amb els quals ha comptat l’executiu per desenvolupar el pressupost. Aquests comptes encara no estan tancats, però les previsions del Govern eren obtenir 425 milions d’euros d’ingressos corrents el 2018. El projecte de pressupost per a l’any en curs que el Consell General aprovarà les properes setmanes amb els vots, almenys, de la majoria demòcrata presenten un resultat similar. La previsió és aconseguir uns ingressos corrents d’aproximadament 445 milions d’euros, mentre que la xifra apuntada quant a la recaptació per la taxa al tabac és de 111,4 milions. És a dir, una quarta part dels ingressos totals de l’Estat. L’important pes que té el tabac en els comptes de l’Estat sempre ha estat una característica dels pressupostos de les dues legislatures demòcrates, tot i que en la segona s’ha aconseguit reduir una mica el percentatge. Els anys 2012 i 2014 va ser del 27%, el 2013 gairebé del 29% i el 2015, del 25,8%.
Increment de les taxes
Aquest pes del tabac, explica en declaracions al Diari el ministre de Finances, Jordi Cinca, va començar amb l’executiu de Jaume Bartumeu, que va decidir incrementar de manera “molt sobtada” i amb un “percentatge molt elevat” la taxa a aquest producte, que “feia anys que no s’apujava”. Abans d’aquest increment, que va fer passar del 8,3% el percentatge en els ingressos de l’Estat el 2010 al 21,2% el 2011, el pes del tabac en els comptes públics no mantenia una regularitat. Entre els exercicis 2001 i 2005, es va moure entre el 15 i el 17%, i en la resta d’anys de la primera dècada del segle XXI, entre el 7 i el 9%, exceptuant l’exercici 2008, quan el pes va arribar fins al 12%. L’increment de les taxes al tabac, admet Cinca, no ha estat una pràctica només del PS, sinó que ha estat molt habitual en els anys de govern de l’executiu Martí. DA l’ha incrementat fins a sis vegades en vuit anys, coincidint la majoria de vegades amb els increments de preus que es feien a Espanya o França. “Sempre han estat pujades de la taxa d’un 10%”, recorda el ministre de Finances, i una d’aquestes “va ser al tabac de cargolar, en un any en què a causa de la crisi econòmica es va incrementar molt el consum d’aquest tipus de producte”.
Cinca també explica que les pujades s’han fet per mantenir el diferencial amb els països veïns en un percentatge assumible per Espanya i França, i recorda els anys en què hi havia una altíssima diferència de preu amb el veí del sud que va fer incrementar el contraban i va provocar la reacció de les autoritats espanyoles, que van incrementar la vigilància sobre l’entrada d’aquest producte, cosa que va fer baixar la importació.
Increments que es van fer en un moment de gran baixada del consum de tabac i de les importacions i que han permès, recorda el ministre de Finances, mantenir els ingressos per aquest capítol en la banda alta de l’històric. Qüestionat sobre si es recomanable que gairebé la quarta part dels ingressos de l’Estat provinguin d’un sol producte, Cinca fa dues reflexions. Una és que almenys en els propers anys la recaptació continuarà sent entre el 20 i el 25% dels ingressos corrents del pressupost. Pel que fa a si aquest percentatge es mantindrà molts anys, admet que “dependrà del que facin els països veïns respecte al preu del tabac i de com evolucioni el consum”.
La segona és que dependre tant del tabac és “un risc”. I és que el ministre sentencia que “el camí és continuar amb l’obertura a la inversió estrangera per diversificar els ingressos” i matisa que s’ha de fer i “no perquè tinguem cap mania al sector tabaquer”.